Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
11 юни
2013
 
 

България ще има Национален портал за пространствени данни до май 2014 г.

След свързването на националния портал с този на Европейската комисия, България ще стане част от европейската инфраструктура за пространствена информация.

7089 прочитания

Изпълнителна агенция Електронни съобщителни мрежи и информационни системи (ИА ЕСМИС) започва изграждането на Национален портал за пространствени данни. Това обяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Симонски, по време на пресконференцията, на която беше представен проектът „Създаване на информационна и комуникационна платформа за постигане на оперативна съвместимост на пространствени данни и услуги и предоставяне на достъп на държавната администрация и гражданите“.

Ръководителят на проекта Анита Ангелова от МТИТС и изпълнителният директор на ИА ЕСМИС Красимир Симонски.

Порталът ще се осъществи по одобрения за финансиране проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). С бюджет от 2 034 458 лв., в рамките на осемнайсет месеца като бенефициент по проекта ИА ЕСМИС трябва да изгради портал за достъп до геопространствени данни. От тях 1 729 289 лв. са финансиране от ЕС и 305 169 лв. са средствата от национално финансиране от държавния бюджет, показва справка в информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН). Датата на приключване, посочена в ИСУН, е 16.05.2014 г.

Проектът се финансира по приоритет III "Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление", подприоритет 3.2 "Стандартна информационно-комуникационна среда и оперативна съвместимост" на ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

С реализирането на връзката между Националния портал и портала на Европейската комисия, България става част от европейската инфраструктура за пространствена информация, каза още Красимир Симонски. Той припомни, че през 2007 г., Европейската комисия прие Директивата INSPIRE за изграждане на инфраструктура на пространствените данни в Европейската общност, която цели улесняване на обмена на оперативно съвместими пространствени данни по единни хармонизирани правила между различните нива на публичната администрация и между страните от Европейската общност.

“Тази година България докладва в ЕК за напредъка на нашата страна по внедряването на директивата INSPIRE, което е задължение на всички страни-членки в ЕС”, обяви още изпълнителният директор на ИА ЕСМИС и допълни, че в доклада е обобщена информацията, изпратена от държавните структури, които администрират пространствени данни.

Стратегическият документ за Република България, отразяващ хармонизацията на Директивата с националното законодателство е Законът за достъп до пространствени данни (ЗДПД) за изграждане на елементите на националната инфраструктура за пространствена информация, приет през 2010 г., каза по време на брифинга ръководителят на проекта Анита Ангелова от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя представи специфичните цели на проекта, сред които са постигане на ефективен обмен между държавните администрации на хармонизирани пространствени данни, използването на пространствените данни като част от електронното управление на национално и европейско ниво за по-ефективно публично управление и създаване на условия за постигане на оперативна съвместимост на пространствени данни и услуги и възможност за достъп до тях от европейския портал, както и улесняване на достъпа на гражданите и бизнеса до публичните пространствени данни.

При изграждането на портала и създаването на мрежовите услуги ще бъдат спазени изискванията на регламентите на Европейската комисия, свързани с хармонизиране на достъпа на институции и органи на Европейската общност до националните масиви от пространствени данни и реализиране на услуги с тях, заяви ръководителят на проекта.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас