Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
10 юни
2013
 
 

Едуард Сноудън е човекът зад разкритията за PRISM

Според данните на Едуард Сноудън, PRISM е е мащабен проект за наблюдение, по който си сътрудничат Агенцията за национална сигурност на САЩ, ФБР и Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL и Apple

8152 прочитания

PRISM е мащабен проект за наблюдение, по който си сътрудничат Агенцията за национална сигурност на САЩ, ФБР и Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL и AppleЕдуард Сноудън, 29, е човекът, който миналата седмица оповести с помощта на Guardian и Washington Post стряскащи детайли относно американската правителствена програма за наблюдение PRISM. Той разкри самоличността си чрез статия и видеоинтервю в Guardian, публикувана на 9 юни. Сноудън доскоро е бил служител на военния контрактор Booz Allen Hamilton и по тази линия досега е работил в Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA).

Едуард Сноудън се укрива в Хонг Конг

В публикацията Сноудън казва, че е мотивиран от желанието да информира обществото относно това, което се прави в негово име и това, което се прави срещу него.

Също така той разкрива, че вече не е в САЩ, а в края на май е избягал в Хонг Конг и очаква да бъде преследван от американските власти. Там той се укрива в хотел.

PRISM е проект, по който си сътрудничат Агенцията за национална сигурност на САЩ, ФБР (FBI) и компаниите Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL и Apple (и кой знае колко още). Официалната цел на програмата е да следи важна чуждестранна комуникация, която преминава през сървъри в САЩ, но разкритията на Сноудън показват много повече. Според публикация в Washington Post, приблизително един на всеки седем разузнавателни доклада на Агенцията за национална сигурност на САЩ са базирани на информация от PRISM.

Схема на времето на присъединяване на отделните компании към PRISM

Данни, събирани по PRISM от горепосочените компании

Ще бъда удовлетворен, ако федерацията на тайните закони, неравното опрощение и непреодолимите изпълнителни сили, която управлява света, който обичам, бъдат разкрити“, написал е Сноудън в бележка, приложена към първата порция документи с разкрития, които той е изпратил на Guardian и Washington Post. Също така той казва пред Guardian, че е готов да се раздели с добре платената си работа и с комфортния си живот в Хаваите, защото не може да позволи на правителството на САЩ да унищожи личното пространство, Интернет свободата и основните права на хората по света „с тази масивна машина за наблюдение, която тайно изгражда“.

Горепосочените компании и правителството на САЩ обаче отрекоха да имат участие в такова наблюдение.

Според Guardian, Сноудън е от Северна Каролина, като през 2003 г. се е присъединил към армията на САЩ. След това започва работа в ЦРУ в сферата на киберсигурността, а по-късно се присъединява към Booz Allen Hamilton и започва съместна работа с NSA.

По-рано Сноудън сподели чрез медиите секретни документи, свързани с широкия правителствен достъп до потребителските данни в телеком оператора в САЩ Verizon.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас