Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PC компоненти
04 юни
2013
 
 

Микроархитектурата Intel Haswell направи своя дългоочакван дебют

7944 прочитания

В рамките на голямото технологично изложени Computex 2013 (4-8 юни) в Тайпе (Тайван) Intel  представи дългоочакваните процесорите с архитектура Haswell. Анонсираните продукти, които включват четвърто поколение Intel Core чипове, потребяват по-малко енергия и отделят по-малко топлина в сравнение с аналогичните продукти от поколение Ivy Bridge.

Друга особеност на новите процесори е сериозно модернизираната графична подсистема, която обещава съществен прираст на производителността при обработката на изображения спрямо Ivy Bridge. 
Настолните процесори Haswell ще работят с цокъл LGA 1150. Интересно е обаче, че един от предстоящите CPU модели е с изпълнение за BGA (Ball Grid Array). Той обаче няма да се предлага в свободна продажба на пазара, а ще е предназначен само за асемблатори. 

В новата серия Core i7 влизат шест модела процесори – всичките с по 4 изчислителни ядра и с възможности за изпълнение на два потока инструкции едновременно. Освен Core i7-4770R, ще има още четири модификации на Core i7-4770, които се различават по TDP рейтинга си и възможностите за овърклок. Предвиден е и по-икономичен модел, обозначен като Core i7-4765T.

Серия Core i5 на поколение Haswell също включва шест модела, предназначени за работа с цокъл LGA 1150. Подобно на Core i7 те също са с по 4 изчислителни ядра, но за разлика от тях, могат да изпълняват само по един поток инструкции на ядро.

Засега всички нови мобилни процесори са представени в рамките на серия Core i7. Те съдържат по четири изчислителни ядра, поддържат изпълнение на два потока инструкции за всяко и имат TDP рейтинги в диапазона от 37 W до 57 W. В повечето от тях се използва вградена графична система Intel HD 4600, но има и два чипа с видео ядро Intel HD 5200 и един – с GPU Intel Iris Pro 5200.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас