Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
30 май
2013
 
 

46 на сто от гражданите на ЕС ползват услуги на е-управлението

3234 прочитания

В момента почти половината (46%) от гражданите на Европейския съюз прибягват към Интернет, за да търсят работа, да ползват обществени библиотеки, да подават данъчни декларации, да регистрират раждане, да подадат заявление за издаването на паспорт или да използват други услуги на електронното управление. 80 на сто от анкетираните посочват, че обществените онлайн услуги им спестяват време, 76% харесват гъвкавостта, а 62 процента заявяват, че благодарение на тях икономисват пари. Но тези ползватели са по-доволни от онлайн банкирането (оценка 8,5 на степента на задоволство по скала от 0 до 10) и онлайн пазаруването (7,6) отколкото от обществените онлайн услуги (6,5).

Това показват резултатите от изследването на ЕК сред 28 000 ползватели на Интернет в 32 държави, проведено в рамките на извършения през 2013 г. сравнителен анализ на електронното управление (eGovernment Benchmark 2012 study).

„Налице са благоприятни тенденции за електронното управление в Европа. Но когато ползвателите са по-доволни от онлайн банкирането, отколкото от обществените онлайн услуги, това показва, че публичните администрации трябва в по-голяма степен да се съобразяват с нуждите на ползвателите при разработването на услуги на електронното управление. А ние трябва да положим още усилия, за да функционира електронното управление отвъд границите на отделните държави“, коментира г-жа Нели Крус, заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за програмата в областта на цифровите технологии.

В Програмата в областта на цифровите технологии за Европа е поставена целта да се увеличи използването на услугите на електронното управление, така че към 2015 г. 50% от гражданите на ЕС да прибягват към тях.

В доклада за България най-честите причини, изтъкнати от респондентите като аргументи да не използват услугите на е-правителството, са предпочитанията за личен контакт, фактът, че услугите така или иначе ще изискват лично посещение или подаване на хартия, и незнание за съществуващите уебсайтове и онлайн услуги.

Основни изводи от проучването:

  1. Като най-популярни услуги се посочват приемането на данъчни декларации (73% от ползвателите подават такива декларации чрез интернет), промяната на адресната регистрация (57%) и записването във висши учебни заведения и/или кандидатстването за стипендия (56%).

  2. Докато 54% от проучените лица все още предпочитат визуален контакт или други традиционни канали за ползване на административни услуги, най-малко 30% от тях са посочили, че те биха могли да станат редовни ползватели и на услугите на електронното управление, ако се предоставят по-подходящи такива услуги.

  3. 47% от ползвателите заявяват, че са получили от съответните онлайн услуги всичко, което са очаквали, докато 46% са намерили само отчасти това, което са търсили.

В доклада от анализа се сигнализира също така, че трябва да се подобрят онлайн услугите във връзка с важни житейски събития като загуба или намиране на работа, създаване на собствена фирма или записване за обучение.

  1. За хората, живеещи в собствената си страна, средно повече от половината от административните действия във връзка с важни житейски събития могат да бъдат извършвани чрез интернет. Уебсайтове предоставят информация относно останалите действия. Нужни са обаче повече прозрачност и взаимодействие с ползвателите, за да могат гражданите по-добре да се възползват от правата си.

  2. Положението не е толкова добро за почти 2 милиона души, които се местят или пътуват между държави — членки на ЕС. Макар че повечето държави членки предоставят известна информация относно предоставяните на чужди граждани възможности за образование или за създаване на фирма от чужбина, онлайн регистрацията за това по-рядко е възможна. Само 9 държави позволяват на гражданите на друга държава — членка на ЕС, да се запишат онлайн в учебно заведение, а само 17 държави им позволяват да предприемат някои действия за създаване на фирма по този начин.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас