Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
29 май
2013
 
 

Бумът на данните поставя нови трудности пред управлението на жизнения им цикъл

4224 прочитания

Тихомир Иванов

Управлението на жизнения цикъл на информацията, нейното качество, защита и интеграция и начините, чрез които организациите да се възползват максимално от наличните данни, като същевременно оптимизират разходите си за тези дейности, бяха основните теми по време на годишната конференция на доставчика на софтуер за интеграция на данни Informatica и неговия партньор за България Global Consulting (Глобал консултинг). Събитието, наречено „Платформата Informatica – интегрирана среда за обмен на данни“, се проведе на 22 май в София.

Александър Гьонов, заместник-ръководител на отдел „Софтуер” в Global Consulting

Разпространението на информацията стои в основата на трудностите при управлението на жизнения цикъл на данните, или тяхното архивиране данни, заяви по време на конференцията Александър Гьонов, заместник-ръководител на отдел „Софтуер” в Global Consulting. „От една страна, в съвременния свят обемът на данните се увеличава значително. От друга страна, необходимостта тези данни да бъдат складирани, както и да бъдат достъпни за обработка във всеки един момент, създава големи затруднения на хората, които са отговорни за това. Проблемите за ИТ отделите са свързани с това, че големият обем от данни и увеличаването на източниците на информация водят до забавяне на скоростта на работа на приложенията и до нарастване на оперативните разходи, като в същото време различните организации работят в постоянно усложняваща се нормативна среда, касаеща съхранението на данни. Ръководството на организациите пък имат изисквания към наличната информация – искат да разполагат с ежедневен, дори ежеминутен достъп до нея и постоянно увеличават изискванията си за генериране на аналитизи от тях. В допълнение мениджмънта може и да сключва договори с други организации за предоставяне на услуги, базирани на наличните данни. Всичко това води до едно очевидно напрежение между бизнеса и ИТ отделите, които са притиснати както от нарастващите изисквания към тях, така и от повишаващия се обем на информацията, което пък води до ръст на разходите, а в повечето случаи ИТ отделите трябва да работят в рамките на строги бюджети и дори да се стремят да намаляват оперативните разходи“, обясни той.

За да помогне в тези ситуации, Informatica е разработила един специален клас продукти – Information Lifecycle Management, или Управление на жизнения цикъл на информацията, каза Александър Гьонов. В този клас са включени архивни системи, които осигуряват постоянен достъп до данните, а същевременно са разположени върху по-евтин хардуер за съхранение. Процесът на архивиране може да се автоматизира – софтуерът на Informatica сам следи и оркестрира целия процес по архивиране, добави той.

Техническият директор на Informatica за ЕМЕА Тиери Одо пък говори за интеграцията на данни от ново поколение с помощта на решението Informatica PowerCenter. Този софтуер е част от платформата на Informatica, която обединява още и продукти за качество и защита на данните, управление на жизнения цикъл, управление на мастър данните, интеграция на данни от облачни структури и обмен данни от типа В2В.

На събитието презентации представиха още Юрий Генов, началник „Управление, развитие и внедряване на ИТ системи“ в Банка ДСК, Атанас Марин, ръководител на управление „ИТ и контрол” в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), и Кристиян Вилнер, мениджър „Внедряване и управление на бази данни и BI“ във Vivacom.

Informatica обяви наскоро, че е увеличила общите си приходи с 9%

на годишна база до $214,3 млн. през първото тримесечие на тази година. Ръст има и в чисто софтуерните приходи – от $85,9 млн. на $87,9 млн., като в рамките на тях постъпленията от продажба на лицензи са намалели с 2% до $78,1 млн., но приходите от абонаменти са скочили с 69% до $9,8 млн.

Чистата печалба на Informatica за тримесечието възлиза на $17,9 млн., според общоприетите счетоводни принципи в САЩ (GAAP), като година по-рано печалбата бе $26,5 млн.

От 1 януари до 31 март компанията е сключила 19 сделки за над $1 млн. и 62 сделки за над $300 000.

„Резултатите ни за първото тримесечие на 2013 г. подчертават нарастващото потребителско търсене на нашето експанзивно портфолио от софтуерни услуги. Продължаваме да инвестираме за устойчив растеж чрез по-нататъшно диференциране на продуктите на Informatica и поддържане на нашата линия на непрекъснати иновации“, коментира Сохаиб Абаси, изпълнителен директор на Informatica.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас