Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
09 май
2013
 
 

Ученици впечатлиха посетителите на „Софийски фестивал на науката“ с „Модерният иконом Мелиса“

11464 прочитания

На 9 май 2013 г. се откри третото издание на „Софийски фестивал на науката“, организиран от Британски съвет. Mлади изобретатели, подпомогнати от София Тех Парк, участват в събитието с демонстрационен модел „Умна къща“.  Учениците Любомир Янчев и Христо Стоянов са проектирали „Модерният иконом Мелиса“ (modernsteward.com) - свободна система за автоматизация на дома, която позволява управлението на различни електроуреди чрез глас или през уеб интерфейс. Поради специфичната архитектура на „Модерният иконом Мелиса“ лесно могат да се добавят още електрически уреди, които да бъдат управлявани чрез системата.

Христо Стоянов и Любомир Янчев

„Умна къща“ ще бъде на разположение на посетителите на фестивала от 9 до 12 май, в зона 42, пред театър „София“. Всеки ще може да изпробва възможностите на „Модерният иконом Мелиса“, като задейства с гласови команди щорите на прозореца, телевизора, лампите, кафеварката и др. електрически уреди. Пространственото оформление на „Умна къща“ е дело на студентите от Детска архитектурна работилница.Младите изобретатели – Христо Стоянов и Любомир Янчев са наградени за проекта „Модерният иконом Мелиса“ в състезанието “Млади таланти” на МОМН през 2012 г., а софтуерът за управление на домакинство чрез гласови команди е бил представян и на престижното международно състезание за млади учени EUCYS в Братислава.

Няколко месеца след подписването на договор с Оперативна програма „Конкурентоспособност“, София Тех Парк стартира поредица от дейности в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели, преди изграждането на комплекса през 2015 г.София Тех Парк се осъществява по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42,5 млн. евро, а останалите 7,5 млн. евро са съфинансирани от българската държава.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас