Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
25 апр
2013
 
 

SES осъществи Ultra HD телевизионно излъчване

Сателитният доставчик заедно с Harmonic и Broadcom проведоха първото Ultra HD излъчване с новия стандарт HVEC

3903 прочитания

Първото живо предаване на телевизионен сигнал във формат Ultra HD (познат и като 4К) осъществиха на 19 април спътниковият оператор SES, доставчикът на инфраструктура за видеоразпространение Harmonic и Broadcom, производител на иновативни полупроводникови чипове. Излъчването е осъществено през сателит ASTRA на орбитална позиция 19,2оE, като е използван и стандартът HEVC, подобряващ с 50% ефективността на компресията в сравнение с предходни тестове на излъчване в MPEG-4 AVC (стандарт H.264). „Това ще позволи телевизионното излъчване във формат Ultra HD да използва по-малко ресурси и ще го направи търговски изгодно", обясняват от SES.

Цялостната демонстрация бе проведена в рамките на „SES Industry Days" в Люксембург, като е използвана системата ProMedia Xpress на Harmonic и HEVC декодираща система, базирана на чипа BCM7445 на Broadcom с настройки за приемане на кодирана Ultra-HD телевизия с HEVC компресия. Сигналът бе излъчен в DVB-S2 с трафична скорост от 20 Mbit/s, обясняват от SES.

По време на демонстрацията за първи път е излъчен сигнал с пълна резолюция 3840x2160 - Ultra HD с HEVC компресия. При предходните демонстрации излъчването е реализирано по стандарта H.264 или 4 HD паралелна картина. "През 2012 SES първа излъчи на живо Ultra HD в пълна резолюция 3840x2160, но с компресия MPEG-4 AVC (H.264) по време на форума IBC", заявиха от спътниковия оператор.

„Убедени сме, че HEVC ще се превърне в предпочитаният стандарт за ТВ операторите, работещи с Ultra HD съдържание, и очакваме индустрията да разработи Ultra HD приемници в следващите няколко месеца. С тази инициатива SES ще подпомогне значително развитието на цяла Ultra HD екосистема и ще осигури 24/7 тестов канал за своите партньори", коментира Томас Вреде, вицепрезидент на SES по системите за приемане.

Според Ян Троу, старши директор „Стратегия и нови технологии" в Harmonic, „това DVB-S2 излъчване ясно демонстрира възможностите на HEVC компресията, като използва Harmonic ProMedia в предаване на живо през сателит."

"Broadcom работи със SES за развитието на HEVC технологията, а в по-далечен план и на налагането на UltraHD съдържанието в телевизионното разпространение", заяви Джоузеф Дел Рио, помощник продуктов директор в Broadcom, част от Broadband Communications Group. - HEVC е катализаторът, който ще развие UltraHD телевизията като стандарт за резолюция за търговските телевизии".

CW/Б 

ЕТИКЕТИ:
SESAstra4KUltra HDHVEC
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас