Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
25 апр
2013
 
 

Център за данни за $1,5 млрд. строи Facebook в щата Айова

4240 прочитания

Сайтът www.datacenterknowledge.com потвърди подозренията, че проектът за център за обработка на данни (ЦОД), носещ наименованието Catapult, в град Алтуна (Айова, САЩ), който е на стойност $1,5 милиарда, принадлежи на Facebook. Това съоръжение ще бъде четвъртия обект, построен от компанията след центровете в американските щати Орегон и Северна Каролина, а също и в Швеция, и третия голям център за данни в Айова, където се намират обекти на Google и Microsoft.

Планът на центъра е бил утвърден през юни миналата година и неговото сходство с ЦОД-овте в Орегон и Северна Каролина дава повод на експертите  да предположат авторство на Facebook. Подозренията първоначално паднаха върху Apple заради анонса, че е възможно да се използват слънчеви батерии. В проект също е включен иск за данъчни стимули за използването на вятърни турбини, което трябва да бъде одобрено от законодателния орган на щата.
Властите в Алтуна трябва да решат проблемите с водоснабдяването на града, които ще възникнат в новия центъра за данни, тъй като месечно през топлообменниците ще преминават 34,11 милиона литра вода, което ще струва на Facebook $ 540 хил. ежемесечно.

Припомняме, че през ноември 2012 г. кралят на Швеция Карл XVI Густав посети строящия се център за данни на Facebook в град Люлео, който трябва да влезе в действие през тази година. Според мнението на шведската администрация присъствието на Facebook ще повиши привлекателността на Люлео като място за изграждане на центорве за данни. Този град се намира в североизточната част на Швеция, той е главен административен център на лен Норботен и на едноименната община Люлео.

Доставчиците на системи за съхранение на данни EMC и Fusion-IO вече са открили местни офиси, като най-вероятната причина е да поддържат сторидж нуждите на Facebook. Международната строителна агенция NCC, имаща опит от строителство на ЦОД-ове, също е създала в Люлео специално подразделение.Ние навлизаме в нова, цифрова индустриална епоха, като очакваме увеличване на положителния ефект от присъствието на Facebook тук, каза Карл Петерсен, кмет на Люлео.

Новият център за данни в града ще бъде първия обект на компанията извън пределеите на САЩ, поддържащ глобалния ръст на потребителите на социалната мрежа. На първия етап 27 000 квадртатни метра бяха завършени в края на 2012 година и ЦОД-ът ще започне работа през първата половина на 2013 година. Местното прохладно време ще позволи на Facebook да използва външния въздух за охлаждане на десетки хиляди сървъри, които ще заемат своите места в новите помещения в кампуса.

Присъствието на Facebook, вероятно ще повиши статута на Технологичния университет в Люлео, който е разположен на 750 метра от новия център за данни. Самото учебно заведение преживява период на наплив на студенти. Няколко курсови програми, ориентирани към ИТ инженеринг, са удвоили числото на желаещите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас