Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup новини
23 апр
2013
 
 

София Тех Парк започва поредица инициативи в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели

София Тех Парк започва своето виртуално съществуване чрез подпомагане на предприемачеството и иновациите преди изграждането на физическата среда.

5333 прочитания

Няколко месеца след подписването на договор с Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ (ОПРКБИ), София Тех Парк (СТП) започва поредица от дейности в подкрепа на младите предприемачи и изобретатели, съобщи Милена Димитрова, която отговаря за връзките с обществеността на организацията. СТП се осъществява с подкрепата на ОПРКБИ, като европейската безвъзмездна финансова помощ е 42,5 млн. евро, а останалите 7,5 млн. евро са съфинансиране от българската държава. Вече има заявен интерес за включване в проекта София Тех Парк от страна на български и международни компании, допълват от СТП.

В рамките на най-големия и многообразен фестивал за наука, организиран от Британския съвет, „Софийски фестивал на науката“ (9 - 12 май 2013), София Тех Парк ще приюти в специално създадена за целта къща-макет изобретението на Любомир Янчев и Христо Стоянов – „Домашен иконом“. Двамата ученици, които спечелиха състезанието “Млади таланти” на МОМН през 2012 г., ще демонстрират как електроуредите в дома могат да бъдат задвижвани посредством гласови команди.

През месец май София за пръв път ще е домакин на международната среща Balkan Venture Forum (21-22 май), в която СТП ще участва като модератор на дискусия за бъдещето на инкубаторите като платформа за развитие на нов тип работна среда, в която се осъществява комуникация и сътрудничество между наука, бизнес и предприемачество. “Темата е особено интересна за нас, тъй като основният фокус на научно-технологичния парк е именно инкубаторът, който ще има по-широк профил и ще включва и биотехнологиите”, каза изпълнителният директор Елица Панайотова.

На 3-ти юни, по идея и покана на София Тех Парк, в България пристига представител на една от най-интересните стартъп организации в Европа – финландската StartUp Sauna. Лекторът ще вземе участие в дискусия на тема „Развитие на стартиращите компании в рамките на третото издание на конференцията за предприемачество и дигитални технологии - DIGITALK 2013.

През юли предстоят още две събития: 3Challenge, организирано от Start It Smart и “Хакадемия”, което представя интерактивни игри за деца, свързани с използване на технологии и програмиране. В първото събитие София Тех Парк ще осигури на победителите в състезанието три работни места за три месеца в Бетахаус (споделеното неформално пространство за работа, наемано най-често от хора на свободна практика и прохождащи малки фирми).

“От началото на 2014 г. вече ще сме основен организатор на подобни форуми, а през 2015 г. тези събития ще бъдат пренесени в сградата на Иновационния форум “Джон Атанасов”, чието изграждане ще започне през 2014 г.”, каза Елица Панайотова.

По този начин технологичният парк започва своето виртуално съществуване чрез подпомагане на предприемачеството и иновациите преди изграждането на физическата среда, в рамките на предоставения от Министерството на отбраната терен на 4-и км, обясниха от СТП.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас