Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
21 апр
2013
 
 

Omron показа производството на фабриката си в Айъби

4338 прочитания

Omron Corporation отвори вратите на фабриката си в Айъби близо до Киото в Централна Япония.

Omron е доминиращ производител на сензори, ползвани във фабриките на други компании от целия свят.

Компанията е много силна при оптичните сензори, като този, който служи за измерване на размера на различни компоненти. Тя прави и сензори, които тестват повърхността на твърдите дискове. Те засичат цветове и символи в оптичните дискове.

Тази фабрика в Айъби обаче полека лека прехвърля персонала си в много по-голямо предприятие в Шанхай, Китай. Фабриката, която отвори през 1986 г., сега има 823 служители, или две трети спрямо пика преди две години.

Omron има в целия свят 36 000 служители, 70 на сто от които днес са извън Япония. Този спад настъпва, въпреки че Omron произвежда все повече сензори всяка година.

Работните места в Айъби се изместват основно към голямата фабрика на Omron в Шанхай. По принцип на японските работници се плаща 10 пъти повече отколкото на китайските им колеги. Тази фабрика оцелява заради адаптивността и уменията на своите работници.

В Айъби високоскоростното производство се съчетава с ръчно сглобяване на детайли. Мениджърът на фабриката Масато Нишияма казва, че работата тук не е подходяща за масовите производствени линии на Omron в Шанхай.

Тук се правят по 100 милиона изделия годишно, но много от тях в малки серии. Тази фабрика произвежда 28 000 различни продукта, като повече изискват ръчно сглобяване.

Компанията е трябвало да съкрати разходите си, за да оцелее. Тя е внедрила в цялата си фабрика система за следене на употребата на енергия и на проблемите, която действа на целия производствен етаж с площ 100 хиляди квадратни метра.

Екрани, разположени в цялата фабрика, показват в реално време информация на работниците

Някои части от фабриката са заделени за нискотехнологични дейности. Шефовете на фабриката са разбрали, че четките, които събират праха в „чистите" стаи, са много по-добри от скъпите вакуумни прахосмукачки.

Все пак, според Omron, броят на работниците във фабриката ще продължи да намалява с прехвърлянето на все повече дейности в Китай.

Китайските фабрики скоро ще се изправят пред подобна участ. Един от основните потребители на Omron е Foxconn, която използва сензорите, направени тук, за да замени работниците, които се занимават с ръчни проверки.

За IDG News Service в Айъби, Япония, предава Джей Алабастър 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас