Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
16 апр
2013
 
 

Взривовете в Бостън показаха двете страни на социалните медии

Twitter и Facebook може да се окажат безценни при кризи, но също така са канал за дезинформация и измами.

4333 прочитания

Потребители в Twitter реагираха бързо на експлозиите на финала на Бостънския маратон в понеделник, но инцидентът разкри също и доколко надежден източник са социалните медии в такива ситуации.

Twitter разпространи новината за взривовете светкавично и бе полезно комуникационно средство за властите като бостънската полиция и организаторите на маратона. Но информацията в социалните мрежи може да е съмнителна или просто невярна, отбеляза Грег Стерлинг, старши анализатор в Opus Research.

„Те действат и по двата начина, казва Стерлиг. - Те ви помагат да получите информация по-бързо, но могат и да разпалят истерия."

Две бомби експлоадираха на около 100 м една от друга близо до финала на маратона в понеделник следобед. Полицията каза, че са убити двама човека и над дузина са сериозно ранени. Заподозрени все още няма, а президентът Барак Обама каза, че все още не е известно дали са замесени терористи.

Twitter каналът на бостънското полицейско управление показа положителната страна на социалните медии. Той бе обновяван всяка минута след взривовете, често с инструкции за районите, които трябва да се избягват, или с информация за позициите на полицаите.

Камера на IDG улови взривовете на финала на Бостънския маратон.

Имаше обаче и дезинформации. Съобщение бързо обиколи Twitter за това, че полицията е прекъснала мобилните услуги в Бостън, за да спре детонирането на други бомби, което в края на краищата се оказа абсолютно невярно, заявиха от мрежовите оператори.

Други имаха престъпни намерения. В един Twitter акаунт с прякор @_BostonMarathon се обещаваше дарение от $1 за жертвите на взривовете на всеки един от неговите туит съобщения, които се препратят на други. Потребителите скоро разкриха, че това е фалшив, а истинският Twitter акаунт на Бостънския маратон бе @BostonMarathon.

Този тип самокоригиране може да бъде една от силните страни на социалните медии, каза Карстен Уейд, анализатор от IDC. Може да има много фалшива или подвеждаща информация, но природата на услугата означава, че всеки, независимо от своя авторитет, може да провери фактите.

И все пак въпреки че Twitter бе каналът за бързо разпространяване на новини, някои смятат, че неговата стойност намалява с изминаване на повече време от събитието. „Twitter свърши добра работа в първите 5 минути след бедствието, но най-зле беше в 12-ия час след него", каза потребител на Twitter в коментар, който бе масово разпространен в социалната мрежа.

Twitter показа някои графични изображения на жертвите след взривовете, включително напоените с кръв тротоари и хора на улиците със сериозни наранявания. Един човек обаче призова потребителите да се съсредоточат върху това как да помогнат, вместо да публикуват снимки на жертви.

Определяне на това, какво е полезна информация, и онова, което пресича линията на благоприличие и добър вкус, е индивидуално решение. „Не са много ясни стандартите за етикет за използване на социалните медии", каза Стерлинг.

„Тъй като събитието се случва на обществено място, няма как да спреш пускането на неподходяща информация оттам", добавя Уейд.

Със сигурност Twitter, Facebook и други социални медии бяха полезен източник на информация за проследяване на събитията. Google пусна Person Finder, както го направи след земетресението в Япония пред 2 г., в опит да помогне на хората да се свържат с приятелите и роднините си след инцидента.

Не е изненада, че хешетикетът #bostonmarathon се разпространи веднага след атаките, пише сайтът Hashtags.org, а споменаванията на „Бостън" скочиха във Facebook, написа аналитичната компания Topsy.

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас