Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 апр
2013
 
 

WikiLeaks публикува грами от ерата на Кисинджър

4079 прочитания

Хенри Кисинджър беше държавен секретар на САЩ от 1973 г. до 1977 г.WikiLeaks публикува нова голяма порция милиони документи на разузнаването на САЩ. Сайтът добави към 250-те хиляди документа на Държавния департамент на САЩ, които публикува през 2010 г. (Cablegate), още 1,7 млн. документа от ерата на Хенри Кисинджър. Така WikiLeaks постави началото на Публичната библиотека на дипломацията на САЩ (Public Library of U.S. Diplomacy, или PlusD).

Новопубликуваните грами са от периода между 1 януари 1973 г. и 31 декември 1976 г. и включват мнения за Виетнам и записи на разговори, включващи класически Кисинджъризми, като: „Незаконното правим веднага; противоконституционното отнема малко повече.“ Всъщност, много от тях вече са декласифицирани или направени публични от правителството, но оригиналните дипломатически записи са предимно в PDF формат и се намират в Националната администрация за архиви и записи (NARA). Екипът на WikiLeaks е преобразувал PDF файловете в текстови формат и е проверил всеки документ, за да е сигурно, че данните са верни и в тях може да се търси.

В проучването си екипът на сайта е открил,

че част от записите на NARA включват технически грешки или са класифицирани отново като тайни от администрацията на Джордж Буш (2001 г.-2009 г.).

От WikiLeaks отбелязаха, че правителството би трябвало да преценява документите и да ги декласифицира 25 г. след тяхното издаване, но в момента този процес изостава с около 12 г. Затова и понастоящем базата данни PlusD включва само файлове от до 1976 г.

Въпреки че последната публикация на сайта не е толкова актуална, колкото публикациите за последните войни на САЩ в Афганистан и Ирак, грамите от ерата на Кисинджър все пак съдържат някои малко познати или неизвестни досега данни, като мнението на Ватикана от 70-те години, че масовите убийства в Чили по времето на генерал Пиночет са само комунистическа пропаганда.

WikiLeaks не известно да е получавал документи от анонимни източници през последните близо 3 г., а основателят и ръководителят на сайта Джулиан Асанж все още се възползва от политическото убежище в посолството на Еквадор във Великобритания. Затова и организацията се насочва към проекти, като архивирането на публично налични, но сравнително трудно достъпни или недостатъчно известни документи, като грамите на Кисинджър.

PC World САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас