“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | „овешки ресурси
08 апр
2013
 
 

»зпълнителни€т председател на Ѕорда на HP се оттегл€ заради проблемите с Autonomy

»зпълнителни€т председател –ей Ћейн обаче ще остане член на Ѕорда, но двама директори ще се оттегл€т на 24 май

4600 прочитани€

–ей Ћейн все пак ще остане член на Ѕордаѕредседател€т на Ѕорда на директорите на Hewlett-Packard –ей Ћейн се е оттеглил от поста си заради това, че акционерите не са доволни от развитието на придобиването на британската софтуерна компани€ Autonomy, об€ви HP. ѕредседателското м€сто временно ще бъде заето от директора –алф ”итуорт, а Ћейн все пак ще остане член на Ѕорда.

ƒруги двама членове на Ѕорда обаче го напускат – ƒжон ’амъргрен и ƒжи  енеди “омпсън, които б€ха преизбрани минали€ месец, но са получили нисък рейтинг. “е са най-отдавнашните членове на Ѕорда в насто€щи€ му състав. ƒвамата б€ха в него от 2005 г. и от 2006 г., съответно. ’амъргрен и “омпсън са подали оставките си на 4 април и ще напуснат по време на следващото събрание на Ѕорда на 24 май. ќттегл€нето на Ћейн пък е вл€зло в сила незабавно.

–азместването идва, след като н€кои от най-големите акционери в компани€та се опитаха да отстран€т Ћейн и други директори на събранието на Ѕорда минали€ месец. “огава –ей Ћейн беше преизбран като изпълнителен председател с гласове, съответстващи на 59% от акциите на HP. “омпсън получи 55%, а ’амъргрен – 54%. ќбикновено обаче тези проценти са доста по-високи. Ќапример, насто€щи€т CEO на HP ћег ”итман получи 98% одобрителен вот.

„—лед като помислих върху гласовете на акционерите от минали€ месец, реших да се оттегл€ като изпълнителен председател, за да редуцирам разсейването в насто€щото преустройство на HP.

√орд съм от Ѕорда, който изградихме, и от напредъка, който направихме досега за възстанов€ването на компани€та. ўе продължа да служа на HP като директор и ще помогна в приключването на тази задача“, коментира Ћейн, като добави, че ћег ”итман ръководи „херкулеска пром€на“.

Ѕордът е „под обстрел“ заради рол€та си в одобрението на придобиването на Autonomy за $10,3 млрд. през 2011 г. ¬последствие Hewlett-Packard изненадващо загуби $8,8 млрд. заради „сериозни счетоводни нередности“, запазване в тайна на информаци€ и неверни данни в британската софтуерна компани€.

–ей Ћейн, който е бивш президент на Oracle, стана председател в HP през ноември 2010 г., приблизително когато компани€та назначи за CEO бивши€ шеф на SAP Ћео јпотекър.  ратки€т път, който јпотекър прекара в HP, беше каменист. ѕо негово време започна придобиването на Autonomy, а също така и бе взето впоследствие отмененото решение HP да се отърве от бизнеса си с компютри. —амо след около година јпотекър беше заместен от ћег ”итман.

–алф ”итуорт за€ви в отворено писмо, че компани€та иска да назначи нов посто€нен изпълнителен председател възможно най-скоро и че се над€ва да успе€т да запълн€т местата на ’амъргрен и “омпсън до кра€ на годината.

IDG News Service —ан ‘ранциско

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас