Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
18 мар
2013
 
 

Лабораторията PARK на Xerox: принтери печатат тънки писти (видео)

3975 прочитания

Казват, че вдъхновението може да дойде от най-необичайни места. За учен от PARC (изследователската лаборатория на Xerox в Силициевата долина), вдъхновението дошло от една туба с паста за зъби. Лабораторията търсила начини за използване на Xerox технологията за печат в други области.

„Започнахме да търсим начин как печатът да се използва в енергийни устройства. Изобретихме наистина интересна технология, наречена ко-пресоване... Ко-, защото от дюзата излиза повече от един материал. Това е доста интересно. Мислете за него като за многослойна паста за зъби. Всъщност вдъхновението за това е на изследовател, който я е открил или измислил, вдъхновен от многоцветна паста за зъби. Дошла му идеята, че би могъл да направи това в микромащаб и да създаде много фини структури."

Точно това и направили. Изстисквайки през принтерски дюза сребърна паста, обвита от опаковащ материал, който в крайна сметка ще изгори, изследователите открили, че са в състояние да получат доста фина сребърна линия. „Жертваният" материал работи чудесно при оформянето на среброто, точно както многоцветната паста излиза от тубата.

„И така, това е соларна клетка. Тя бе отпечатана чрез нашата технология за ко-пресоване. Целта на тази технология, както казах, е да направим тези линии, наречени грид линии, възможно най-тънки. Колкото повече синьо можете да видите, толкова повече слънцето слиза надолу към полупроводника и създава енергия. Така правейки линиите по-тънки и тесни, получавате повече енергия от соларната клетка."

Резултатът е 5% по-голяма ефективност. "Представете си 100-мегаватова производствена мощност. Заменяте с този вид печатна технология традиционния ситопечат и постигате 103, 104, 105 мегавата и разходите за тази технология са подобни на тези за конвенционален ситопечат."

Система вече е в пилотно производство, правена е от неназован производител на соларни клетки.

PARC обаче не приключва дотук. Същата технология е пробвана при батерии, които генерират електричество чрез поток от електрони между отрицателно заредения катод и положително заредения анод. „В момента катодът е ограничен, тъй като литиевите йони не могат да проникнат дълбоко в материала, така че не можете да направите електрода много дебел, което означава, че бихте разполагали с доста добра енергийна плътност."

Енергийната плътност определя количеството енергия, което може да бъде съхранено в батерията, така че по-голямата плътност е желана. Това означава, че в даден размер батерия ще има повече енергия.

Учените от PARC са ползвали своята технология за ко-пресоване, за да направят малки канали в катода, които позволяват на литиевите йони да проникнат по-дълбоко.

По този начин можете да направите електрода по-дебел и следователно да увеличите плътността на енергията в цялата батерия, така че вместо да изминавате сто мили с един акумулатор в електромобила, ще можете да изминете примерно 120 мили. Смятаме, че подобрението е в рамките на 20%."

Тази батерия все още е на етап проучвания, но компанията вече е направила няколко прототипа, например тази клетка бутон. Компанията се е насочила към сегменти като електромобилите и енергетиката за евентуалното комерсиализиране на технологията.

От Научния център в Пало Алто в Силициевата долина предава Мартин Уилямс, IDG News Service. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас