Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
16 мар
2013
 
 

EUROCHAMBRES: Публичният сектор у нас се разплаща с частния средно за 52 дни

Близо два месеца е средният срок, в който българската публична администрация погасява плащанията си към бизнеса, сочат данни на ЕК.

4639 прочитания

По данни на Европейската комисия към 11 март т.г., в България средният период, необходим за погасяване на плащане от страна на публичния сектор към частния, е 52 дни, съобщиха от Европейската асоциация на търговско-промишлените палати (EUROCHAMBRES). В списъка фигурират данни за 25 държави членки на Европейския съюз, като единствено публичните власти във Финландия (24 дни) и Естония (25 дни) успяват да се разплатят с предприятията в 30-дневния срок, предвиден от Директива 2000/35/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 2011 г. относно борбата със забавяне на плащане по търговските сделки (Late Payments Directive), която трябва да влезе в сила в целия ЕС на 16 март. Във всички други страни, публично-частните плащания превишават 30 дни, като най-слабо се представят Италия, Гърция и Испания - съответно средно със 180, 174 и 160 дни за погасяване на задълженията.

Период за разплащане на публичния сектор с частния в 25-те европейски държави. Източник: ЕК, http://www.30max.eu/map-of-debtors/

Картата на длъжниците” е част от кампанията „30max” на EUROCHAMBRES, която напълно подкрепя позицията за "нулева толерантност" на Европейската комисия към държавите-членки, които не успяват да транспонират в националните си законодателства условията на преработената версия на Директива 2000/35/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 2011 г. относно борбата със забавяне на плащане по търговските сделки и призовава държавните органи да плащат фактурите си към бизнеса навреме.

Чрез обществени поръчки се осъществяват една шеста от разплащанията в европейската икономика, но публичният сектор е най-бавния платец в ЕС. Директива 2000/35/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 2011 г. относно борбата със забавяне на плащане по търговските сделки дава право на предприятията да им бъдат платени дължимите суми от публичните органи в рамките на 30 дни. Държавите-членки разполагаха със 760 дни (до 16 март 2013 г.) за транспониране на настоящата директива в националното им законодателство, но повече от половината от държавите-членки ще пропуснат крайния срок, твърдят от EUROCHAMBRES.

 „В България с Държавен вестник брой 20 от 28 февруари 2013 г. бяха обнародвани измененията в Търговския закон с оглед въвеждане на изискванията на Директива 2011/7/ЕС относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки, но има още много да се прави за съобразяване на практиката на държавните институции с новите правила”, посочват от Българската търговско-промишлена палата – член на EUROCHAMBRES.

Всяко закъсняло плащане има преки последици за предприятията, особено за малките и средни предприятия: намаляване на инвестициите, загуба на работни места и дори затваряне на предприятия, алармират от EUROCHAMBRES.

"Платежоспособността на хиляди реномирани фирми е заложено на карта, а с него и съдбата на хиляди работни места", каза Арналдо Абруцини, генерален секретар на EUROCHAMBRES.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас