Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
14 мар
2013
 
 

Първа инвестиционна банка представи проекта си за внедряване на Oracle Exadata

Технологичното решение позволява подобряване на дейностите по управление на заемите и обслужването на клиентите

5824 прочитания

Тихомир Иванов

На 12 март беше официално представен проекта по внедряването на Oracle Exadata Database Machine в Първа инвестиционна банка (ПИБ, или Fibank). Презентацията проведе Светослав Молдовански, член на управителния съвет и изпълнителен директор на банката, по време на конференцията Oracle Extreme Performance Engineered Systems Day в София.

Светослав Молдовански, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка

Решението е внедрено от компанията BFS между април и ноември 2012 г. BFS е дъщерна фирма на Първа инвестиционна банка, която е специализирана във внедряването и и поддръжката на банковата система Oracle Flexcube, използвана от ПИБ, и в разработване на сателитен софтуер за основни банкови системи (ОБС).

Flexcube е банкова система, която обхваща около 90% от процесите в Първа инвестиционна банка. Поради мащаба си тя има големи ресурсни изисквания.

„На практика, това, което се случва при нас, е, че денем имаме интензивна OLTP платформа, в която работят 150-200 едновременно, които пускат трансакции в системата, а през нощта имаме приключване на счетоводен ден – обясни Светослав Молдовански. – При OLTP обработките през деня можем да говорим за много висок паралелизъм – тогава може да се случи така, че да имаме рак система с много нодове, в която балансирано да насочим различен брой потребители по различните нодове и обработваме много трансакции едновременно. За съжаление, бизнес логиката във Flexcube е малко по-различна и е базирана на структурна единица, и паралелизма много често може да слезе само на ниво нод. Както знаете, имаме сериозна демографска диспропорция, а и когато внедрявахме системата направихме грешката географската структура на клоновата мрежа да отговаря на клоновете в системата, което доведе до диспропорционално големи клонове, респективно до много тежки обработки за тези клонове, които отнемат много време. Другият проблем на бизнес логиката на Flexcube беше, че, когато имаме обработка за един клон, не можем да я разпределим върху няколко нода, защото всички трансакции по време на обработката ще искат да ъпдейтват няколко таблици и биха се получили много сериозни забавяния вследствие на синхронизацията на нодовете.“

Затова в банката са осъзнали, че имат нужда от машина с големи нодове, на които много бързо да могат да обработват данни от големи клонове.

Тази необходимост се е засилила от факта, че бизнесът на ПИБ е нараснал значително между 2008 г. и 2011 г. За този период клиентите на банката са се увеличили от 800 000 на 1,3 млн. и съответно броят на трансакциите е скочил значително. „Прозорецът за нощните обработки стана 9 ч., което водеше до ситуацията, че времето, което имахме, за да разрешим проблеми при обработките, беше около 1-2 часа“, сподели Светослав Молдовански.

За да се справят с този обем от данни и задачи, в банката са започнали максимално да натоварват използваните тогава машини – два HP гх8640 с 16 двуядрени Itanium процесора и 192 GB RAM и HP Enterprise Virtual Array 8400 (HP EVA8400) със 7 ТВ данни с дневен темп на нарастване от 5 GB. „Съответно, когато нещо е на предела на възможностите си, например 90% натоварване на CPU или 95% натоварване на паметта, наблюдаваме т. нар. floating point errors, или нещо, което се появява случайно и няма фикс за този проблем“, каза Светослав Молдовански.

Наред с растежа на бизнеса самите банкови служители са започнали да изискват още повече бързодействие.

Друг съществен проблем е бил, че допреди Exadata организацията вече е експлоатирала техника на 7-8 г., което значително е оскъпило поддръжката й стана много скъпа, а и все по-често са възниквали проблеми вследствие на естествената амортизация на хардуера.

За да адресират гореспоменатите проблеми, в банката са избрали да внедрят

решение с три основни компонента:

Oracle Exadata Database Machine X2-8, Oracle Golden Gate TDM и консолидирани бази данни.

Проектът е имал три основни цели:

  1. повишаване бързодействието и стабилността на работа на основната банкова система (ОБС) чрез намаляване на средната продължителност на приключването на счетоводен ден и на средната продължителност на трансакция на фронт офис.

  2. намаляване на разходите по експлоатацията на ОБС чрез консолидиране на лицензи за базата данни, намаляване на разходите за поддръжка и трансформиране на оперативни разходи в капиталови.

  3. ппроставяне на администрацията на ОБС чрез консолидация на бази данни, свързани с ОБС, опростяване на администрацията на дисковото пространство и миграция от Oracle 10g към Oracle 11gR2.

Единият от главните компоненти на проекта – Exadata – включва целия шкаф с два сървъра за бази данни, 14 Exadata сторидж сървъра с високопроизводителни дискове, 80 Intel CPU ядра 2 ТВ памет на сървър за база данни.

И докато Exadata е била нещо ново за банката, това не може да се каже за Golden Gate. „Имайки собствен картов център, бяхме доста добре запознати с Golden Gate и възможностите му в реално време при сериозно натоварване. Всъщност, Golden Gate беше решението, което ни позволи да репликираме между основната съществуваща база данни към новата база данни на Exadata, да синхронизираме базите в реално време и да имаме възможност, след като мигрираме към Exadata, да обърнем посоката на репликация, така че, ако нещо лошо се случи с Exadata, да се върнем на старата система. Това беше основната причина да се спрем на Golden Gate“, обясни Светослав Молдовански.

Що се отнася до консолидираните бази данни, за да може инвестицията в тази голяма машина да бъде оправдана, в банката са преценили, че с нейна помощ ще се освободят от множество сателитни системи – бази данни на сателитни сървъри, а не на сървъра на Flexcube – и ще ги преместят на Exadata. „Това беше нужно, защото имахме лицензи за Oracle и, за да не правим нова инвестиция, решихме, че ще спрем тези машини и ще прехвърлим базите данни на Exadata, за да може разликата между лицензите, които имахме, и лицензите, които трябваше да имаме, за да лицензираме Exadata, да бъде минимална“, сподели Светослав Молдовански.

Консултациите и другите предпроектни дейности са започнали в средата на 2011 г. Exadata е поръчана през април 2012 г., а употребата й в реална среда е стартирала през ноември. Максимално допустимият прозорец за миграция е бил в рамките на 32 ч., но операциите към новата система са прехвърлени на 24 ноември с прекъсване от само 2 ч.

Вследствие на завършването на проекта са постигнати

дългоочаквани и важни ефекти.

Трикратно е свито времетраенето на приключването на счетоводна дата, между два и три пъти са ускорени онлайн справките, а средното време за запис на трансакция е скъсено с 30%. При това тези ефекти са постигнати при едва 25%-30% натоварване на ресурсите на платформата, изтъкна Светослав Молдовански.

В допълнение е опростено и администрирането на ОБС. Над четири пъти са намалели проблемите в системата, вече не се наблюдават непланирани прекъсвания, а системата се администрира без прекъсвания чрез автоматично преразпределяне на ресурси между приложенията, използващи платформата.

Exadata позволява на Първа инвестиционна банка да предложи нови банкови услуги и да оптимизира дейностите по управление на заемите и обслужването на клиентите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас