Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
бр. 10, 2013

08 мар
2013
 
 

10-те желания на Валери Борисов относно е-управлението

2589 прочитания

Тихомир Иванов

По време на 14-та конференция по е-управление „Електронното управление в услуга на гражданите“, организирана от ICT Media и ISACA Sofia Chapter на 7 и 8 март в София, заместник-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов сподели своите десет желания във връзка с електронното управление у нас. Ето какво си пожела той не като представител на централната администрацията, а като член на нашето общество:

  1. Публичните средства, изразходвани по най-различни програми, да бъдат използвани ефективно и резултатите от използването на тези средства да бъдат надграждани.

  2. Искам да мога да си взаимодействам с администрацията, независимо дали е централна или общинска, по същия модерен и удобен начин, по който си взаимодействам с банката. Искам да си спестя контактите със служителите в администрацията.

  3. Искам администрациите да обменят автоматично данни, които вече са събрали за мен по някакъв повод, и да не искат многократно да ги представям на хартия или електронно.

  4. Искам да обърна внимание и на нещо, което министър Дончев спомена във връзка с ИСУН. Един от тези интерфейси, за които той говори, в рамките на проект, който ние завършихме с финансиране по ОПАК, са направени от един от официалните партньори на днешното събитие. Надявам се този интерфейс да стане бързо, а защо не и по-скоро от предвиденото.

  5. Искам толкова бърз Интернет в с. Старцево до Златоград или в с. Кондофрей до София, че да не се налага пътувам, а да мога да работя оттам, ако искам. Държавата полага усилия в слабо населените райони, в които не е ефективно бизнесът да инвестира значителни средства за широколентов достъп до Интернет, за да се случи това нещо и хората, които живеят там, да не останат цифрово изолирани.

  6. Искам да имам лична карта с е-идентификатор, с която да мога и да гласувам електронно на следващите избори.

  7. Искам всяка администрация, общинска или централна, да носи своите отговорности и ангажименти, свързани с е-управлението. Всички представители на администрациите имат своите отговорности да разработват свои е-услуги, които да са оперативно съвместими.

  8. Искам децата ми да учат по един модерен начин. Да не ходят с раниците по 7-8 кг, а да ползват е-съдържание.

  9. Искам моят общопрактикуващ лекар да има достъп до електронното ми здравно досие, в което да са записани всичките ми заболявания, имунизации, прегледи и т. н. откакто съм се родил. И тези данни да са защитени по надежден начин.

  10. И накрая искам нещо много просто – да има работещо е-управление у нас. Основата е поставена. Тя беше поставена преди нас, а ние я анализирахме критично и всичко, което беше рационално, е използвано и надграждано от нас.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас