Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
07 мар
2013
 
 

10-те желания на Валери Борисов относно е-управлението

5273 прочитания

Тихомир Иванов

Валери БорисовПо време на 14-та конференция по е-управление „Електронното управление в услуга на гражданите“, организирана от ICT Media и ISACA Sofia Chapter на 7 и 8 март в София, заместник-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов сподели своите десет желания във връзка с електронното управление у нас. Ето какво си пожела той не като представител на централната администрацията, а като член на нашето общество:

  1. Публичните средства, изразходвани по най-различни програми, да бъдат използвани ефективно и резултатите от използването на тези средства да бъдат надграждани.

  2. Искам да мога да си взаимодействам с администрацията, независимо дали е централна или общинска, по същия модерен и удобен начин, по който си взаимодействам с банката. Искам да си спестя контактите със служителите в администрацията. Ако мога да получавам услуги от администрацията без да виждам тези учтиви хора, ще бъде много доволен.

  3. Искам администрациите да обменят автоматично данни, които вече са събрали за мен по някакъв повод, и да не искат многократно да ги представям на хартия или електронно.

  4. Искам да обърна внимание и на нещо, което министър Дончев спомена във връзка с ИСУН. Един от тези интерфейси, за които той говори, в рамките на проект, който ние завършихме с финансиране по ОПАК, са направени от един от официалните партньори на днешното събитие. Надявам се този интерфейс да стане бързо, а защо не и по-скоро от предвиденото.

  5. Искам толкова бърз Интернет в с. Старцево до Златоград или в с. Кондофрей до София, че да не се налага пътувам, а да мога да работя оттам, ако искам. Държавата полага усилия в слабо населените райони, в които не е ефективно бизнесът да инвестира значителни средства за широколентов достъп до Интернет, за да се случи това нещо и хората, които живеят там, да не останат цифрово изолирани.

  6. Искам да имам лична карта с е-идентификатор, с която да мога и да гласувам електронно на следващите избори.

  7. Искам всяка администрация, общинска или централна, да носи своите отговорности и ангажименти, свързани с е-управлението. Всички представители на администрациите имат своите отговорности да разработват свои е-услуги, които да са оперативно съвместими.

  8. Искам децата ми да учат по един модерен начин. Да не ходят с раниците по 7-8 кг, а да ползват е-съдържание. Има го по света, има го и в някои университети в България. Защо да не отидем и на долното ниво в училищата?

  9. Искам моят общопрактикуващ лекар да има достъп до електронното ми здравно досие, в което да са записани всичките ми заболявания, имунизации, прегледи и т. н. откакто съм се родил. И тези данни да са защитени по надежден начин, така че, ако се разболея от някаква екзотична болест, това да не излезе във вестниците.

  10. И накрая искам нещо много просто – да има работещо е-управление у нас. Основата е поставена. Тя беше поставена преди нас, а ние я анализирахме критично и всичко, което беше рационално, е използвано и надграждано от нас.

Генерален партньор на конференцията е Visa, а официални партньори – Акстър, Canon, Datecs/Intergraph, ESRI, Информационно обслужване, Kontrax, Mapex/Tobel, Microsoft, NDB и TechnoLogica. Конференцията се провежда и със съдействието на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министърът по управление на средствата от ЕС, Националното сдружение на общините в Република България и Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа. Технологичен партньор на събитието е Vivacom.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас