Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
06 мар
2013
 
 

Samsung сключи дългосрочен договор с Sharp за доставка на екрани

Samsung ще инвестира $110 милиона в „боледуващата" Sharp, като сделката задълбочава техните връзки

3634 прочитания

Японската компания Sharp си осигури инвестиция на стойност $110 милиона от Samsung Electronics, като се съгласи да стане основен доставчик на екрани за южнокорейската компания и нейната електронна империя.

Сделката ще даде на Samsung стабилна доставка на екрани, като тя се разглежда и като удар срещу конкурента Apple, която е отдавнашен основен клиент на Sharp. Сега Sharp става голям потребител за Samsung, най-големият в света производител на мобилни телефони и смартфони.

Споразумението ще даде на Samsung 3-процентен дял в изпитващия сериозни затруднения японски производител на дисплеи, като инвестицията се очаква да стане факт до края на този месец. Sharp е насред голям процес на преструктуриране, след като обяви загуба от почти $5 млрд. загуба за тази фискална година, но въпреки това остава един от най-големите производители на LCD панели в света и притежава многобройни върхови технологии.

„Apple вече е клиент на Sharp, а чрез тази сделка японците ще добавят към клиентската си листа още един стабилен купувач като Samsung, каза Хироши Хейз, анализатор от DisplaySearch. - Samsung е много „удобен" партньор за Sharp, тъй като те се изтеглят от телевизорите и разширяват своя бизнес към по-малките екрани."

Акциите на японската фирма скочиха в сряда след статиите за вероятната сделка в местната преса. Акциите на Sharp се покачиха с 14% при търговията с тях, докато индексът Nikkei се увеличи с 2 на сто.

Samsung заяви в свое изявление, че сделката ще й помогне „ да си осигури стабилна доставка на LCD панели от разнообразни източници" и наблегна върху това, че тя ще бъде „пасивен инвеститор" в Sharp.

„След като тази инвестиция се прави за засилване на партньорството им, Samsung няма да се меси в бизнес управлението на Sharp под никаква форма", добавят от южнокорейската компания.

Sharp претърпя съкращения на работни места, промени основните си приоритети, сблъска се с понижаване на кредитния рейтинг и призна през миналата година, че е изправена пред финансов колапс, ако не успее да раздвижи бизнеса си. Кешовата инжекция ще й помогне в краткосрочен план, но компанията наблегна върху бъдещето си със Samsung.

„Ние сме снабдявали Samsung Electronics с LCD панели в миналото, но с това капиталово партньорство ще засилим нашите бизнес взаимоотношения, осигурявайки на Samsung дългосрочна, стабилна и навременна доставка на широкоекранни LCD панели, както и на средни и по-малки LCD панели за лаптопи и мобилни устройства", заявиха от Sharp в свое изявление.

Големият производствен капацитет на Sharp е придружен от съвременна технология като IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide), която позволява създаването на дисплеи с висока резолюция, харчещи по-малко енергия от традиционните LCD екрани.

През декември Sharp обяви голяма инвестиция от Qualcomm, която бе на стойност до $120 млн. Двете компании казаха, че ще си сътрудничат за разработката на нискоенергийни дисплеи за мобилни устройства, като Sharp ще работи съвместно с поделението на Qualcomm Pixtronix за по-нататъшния развой на нейната дисплейна технология MEMS (микроелектромеханични системи)

През миналата година Sharp одобри и сделка с Hon Hai Precision Industry, компанията майка на Foxconn Electronics, като инвестицията бе за около $800 млн. в една от основните фабрики на Sharp за производство на големи LCD екрани. В момента компаниите управляват съвместно фабриката, но друга сделка, чрез която Hon Hai щеше да инвестира още пари в Sharp, пропадна и акциите на Sharp поевтиняха.

IDG News Service, Токио 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас