Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
26 фев
2013
 
 

Приходите от мобилни данни ще надминат гласовите услуги до 2018 г., твърдят от GSMA

Бумът от мобилни данни ще осигури по-добър достъп до здравеопазване и образование и ще помогне на хората да се преборят с бедността, климатичните промени и недостига на енергия, заявиха от асоциацията.

2479 прочитания

Владимир Владков, Барселона

Приходите на мобилните оператори от данни ще надхвърлят постъпленията от гласови услуги през 2018 г., тъй като всички се движим към един напълно свързан свят, заявиха то асоциацията GSMA, организатор на Мобилния конгрес в Барселона. Експлозията от мобилни данни се дължи на скока в употребата на свързани устройства и междумашинни комуникации (M2M), като преобразува социално икономическото бъдеще на хората и в развитите страни, и в развиващите се. Нов доклад на асоциацията, разработен в сътрудничество с PwC, разкрива как иновативните мобилни продукти и услуги биха революционизирали живота на хорате през следващите 5 г.

В развитите страни:

 • mЗдравеопазването би спестило разходи за здравеопазване в размер на $400 млрд. само в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)
 • Свързаните коли могат да спасят един от 9 живота чрез услугите за автоматични обаждани до службите за спешна помощ
 • mОбразованието може да намали отпаданията на ученици с 8 на сто, или поне 1,8 милиона деца
 • Умното отчитане може да намали въглеродните емисии в 27 млн. тона, което се равнява на спасяването на 1,2 млрд. дървета

В развиващите се страни:

 • mЗдравеопазването ще помогне за спасяването на 1 милион човешки живота в суб-Сахарна Африка
 • mТранспортът ще подобри превоза и съхранението на храни, което ще помогне за изхранването на над 40 млн. човека годишно, колкото е цялото население на Кения например.
 • mОбразованието ще помогне на 180 млн. ученици да продължат своето образование.
 • Интелигентните транспортни системи биха намалили времето за пътуване до работа с 35%, което спестява на работещите по една седмица годишно.

„Мобилните данни не са само удобство, а се превръщат в кръвоносната система на нашето ежедневие, общество и икономика , тъй като все повече хора и уреди са свързани, заяви Майкъл О'Хара, главен маркетинг директор на GSMA. - Това е огромна отговорност и мобилната индустрия трябва да продължи да си сътрудничи с правителствата и основните индустриални сектори, за да предостави продукти и услуги, помагащи на хората по света да подобрят своя бизнес и обществото като цяло."

Увеличаването на приходите от мобилни данни е глобална тенденция, която се забелязва както в развитите страни, така и на развиващите се пазари. През 2012 г. Япония стана първата страна, в която приходите от данни надхвърлиха тези от гласови услуги, благодарение и на наличието на модерни мобилни широколентови мрежи и високо ниво на проникване на най-новите модели смартфони, таблети и други свързани устройства. Тази година приходите от данни в Аржентина са надхвърлили постъпленията от глас, близо до този праг са и страни като Великобритания и САЩ.

Ръстът на мобилните данни стимулира значителен напредък в областта на свързаните устройства и M2M технологиите в целия свят. 4 сектора – здравеопазването, автомобилната индустрия, образованието и умните градове, са изградени върху еволюцията на широколентовия достъп и услуги.

 • mЗдравеопазване – В борбата срещу маларията, СПИН и следродилните усложнения засилената употреба на мобилна свързаност може да спаси над 1 млн. живота в район суб-Сахара в периода до 2017 г.
 • mAutomotive – над 240 млн. тона храна се разваля всяка година при превоза и съхранението й в развиващите се страни. Употребата на мобилни решения за проследяване на камионите, за оптимизиране работата на автопарка и за следене на температурата в складовете би спестило храна, достатъчна за изхранването на 40 млн. човека до 2017 г.

В страните от ОИСР свързаните коли, оборудвани с вградена услуга за спешна помощ, могат да спасят 35 000 човешки живота на пострадали в катастрофи, предоставяйки по-бърза и по-навременна информация за местоположението на инцидента.

 • mОбразование – Употребата на мобилни апарати, е-четци и таблети ще предостави гъвкаво обучение на децата в развитите страни, намалявайки до 2017 г. броя на отказалите се ученици с 8%, или общо 1,8 млн. деца.

В развиващия се свят от 610 млн. ученици, обхванати от началното образование, само 10 на сто продължава в средното. В резултат на мобилното образование се очаква поне 180 млн. ученици да имат възможност да продължат средното си образование през следващите 5 г., добавят от GSMA.

 • Смарт градовете – Хората ще пестят годишно по цяла седмица, ако бъдат въведени интелигентни транспортни системи, които да следят трафика и да стимулират употребата на градски транспорт. Освен това над 360 млн. тона въглеродни емисии се изхвърлят в атмосферата в градовете от развитите страни. Чрез умно отчитане този обем може да се намали с 27 млн. тона до 2017 г.

На Световния мобилен конгрес GSMA показва примери за мобилни продукти и услуги, които дават възможност за глобални социално икономически подобрения в специално създадената зона „Свързания град". Сред тях има системи за отдалечено наблюдение на здравословното състояние, което свързва всеки човек от неговия дом с професионалисти в здравната система, интелигентни логистични услуги, предоставящи по-ефективни методи за превоз на хора и стоки, умни технологии, които превръщат мобилния ви телефон в „мозъка" на вашия дом, както и традиционните вече автомобилни услуги, които променят начина ни на шофиране и ползване на информация.

Докладът „Mobile Economy 2013" на GSMA и A.T. Kearney прави прогнози за 5-годишен период и се фокусира върху критични елементи на мобилната индустрия. Броят на мобилните абонати вече надхвърля 3,2 милиарда човека, като се очаква до 2017 г. да бъдат свързани поне още 700 млн. нови абонати.

Освен това мобилната индустрия има сериозен принос към глобалната икономика. Общите приходи на цялата мобилна екосистема е около $1600 милиарда, или 2,2 на сто от глобалния БВП. За периода до 2017 г. мобилната индустрия ще инвестира $1100 милиарда, а компаниите в екосистемата ще дават работа на поне 10 милиона човека по света.

Мобилният ШЛ достъп води до ръст на данните
В края на 2012 г. в света е имало 6,8 млрд. мобилни абонатни линии, които се очаква да нараснат до 9,7 млрд. към края на 2017 г. На мобилния ШЛ пазар се падат 1,6 млрд. от тези абонаменти към края на 2012 г., а в края на 2017 г. техният брой ще нарасне до 5,1 милиарда, включително 920 млн. LTE линии. Масовото проникване на мобилния ШЛ достъп доведе до експлозивно нарастване на трафика от данни, като през 2012 г. всеки месец през мобилните мрежи са били обменяни по 0,9 екзабайта. Очаква се този обем да се увеличи с 66% до 11,2 екзабайта на месец в края на 2017 г.

Според доклада обаче, бъдещето на мобилната индустрия зависи от това дали операторите ще имат навременен и на разумна цена достъп до необходимите честотни ресурси. Друг съществен елемент е прозрачната и предвидима регулаторна среда, особено по отношение лицензите в радиочестотния спектър, конкуренцията и интелектуалната собственост. Важна е ролята на антимонополните регулатори, които трябва да защитават пазара от изкривяване, но и да позволяват на индустрията да се реорганизира и консолидира, за да отговори на новите икономически реалности, добавят от GSMA. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас