Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ лидери
бр. 8, 2013

22 фев
2013
 
 

Разработчиците и интеграторите у нас постигнаха редица успехи през 2012 г.

5068 прочитания

Тихомир Иванов

Въпреки множеството трудности, а може би отчасти именно заради тях, редица разработчици на софтуер и системни интегратори в България успяха да постигнат успехи, с които си заслужава да се похвалят. Някои от тях са свързани с електронното управление, а други с проекти в частния сектор. За немалко от тези постижения можете да прочетете както в този брой, така и в десетките статии за интересни ИТ проекти, които станаха част от конкурса ни за ИТ проект на 2012 г.

В тази връзка и тази година попитахме водещите разработчици и системни интегратори в България кои считат за най-големите си успехи през изминалата година. В предходната статия може би сте прочели за най-големите пречки пред тези компании през 2012 г., а тук можете да разберете кои са техните най-големи постижения.

Atos България

Сред най-значимите ни успехи през изминалата година бе изпълнението на проекта за електронните гишета за граничен контрол на Летище София. Благодарение на високия професионализъм на екипа на Atos и ефективното сътрудничество с възложителя, успяхме да завършим проекта за рекордните 87 дни.

Balkan Services

През отминалата година пазарът отчете ръст без особени сътресения и нашият бизнес също не прави изключение. Успешно се позиционирахме и на относително малкия, но перспективен пазар на Microsoft Dynamics CRM, също така запазихме лидерската си позицията на компанията с най-много успешни внедрявания на BI решението QlikView у нас. Щастливи сме, че вече развиваме и ERP бизнеса си и на Балканите наред с България.

Barcode Systems Bulgaria (Баркод системи България)

Oтчитаме като свои най-значими успехи за 2012 г. увеличаването на пазарния дял сред доставчиците на подобен тип решения, както и спечелването на доверието на някои от водещите фирми в България в областта на дистрибуцията, производството и транспорта и логистиката.

Bianor

Сред най-значимите успехи в развитието на Bianor през 2012 г. са приходите от 49%, достигането на 750 000 активни потребители на продукта на компанията – iMediaShare – и спечелването на значими нови клиенти в САЩ, като P&G, Novartis и Henry Schein.

BORA Solutions

През 2012 г. работихме по подгтовка и интеграцията на ERP системата BORA Business Suite с Microsoft Windows Server 2012 и в началото на 2013 г. тя бе успешно сертифицирана и обозначена с престижното лого Certified for Windows Server 2012. В синхрон със съвременните технологични тенденции разгърнахме WPF с използване на таблети и създаване на галерия от приложения за фронтенд приложения за мобилна търговия, управление на складово стопанство, управление на персонала. Развихме и нови форми за презентация на информацията в BORA Business Suite с .Net за списъчно представяне на данните.

Borica-Bankservice

Стартирахме множество проекти, свързани с картовия бизнес на банките, и проект в областта на мобилните плащания. Разработихме и е-идентичност за българските граждани.

Ciela Norma

Успешно разширихме позициите си в доставките на софтуер и услуги в частния сектор, където имаме около 15 % ръст в приходите.

ERP.BG

Като цяло, годината беше сравнително добра за нас.

ESRI България (ЕСРИ България)

Изпълнихме много успешно всички проекти, които спечелихме.

Experian България

2012 г. бе много динамична за Experian България. Успяхме да разширим дейността и обхвата на българския офис и да реализираме съществени успехи в продажбите на локално ниво. Увеличихме до над 25 броя на клиентите в България, използващи продуктите ни, сред които са най-големите банки у нас, водещи финансови институции и два телекома.

Като отлично постижение, освен ефективните внедрявания на решения от портфолиото на местния пазар, отчитаме и нарастналия брой на финализирани международни проекти с активното участие на българските екипи. В офиса ни в София се работи активно върху някои от най-популярните продукти на цялата група.

Радваме се, че успяхме да продължим и стабилизираме програмата за корпоративна социална отговорност у нас и да задържим ангажираността на служителите на компанията с кампании по различни проблеми, свързани със социалната среда, общественополезни дейности, спорт, екология и много други. Непрекъснато инвестираме в създаване и укрепване на среда, благоприятстваща развитието и прилагането на социално отговорни практики; това ще бъде и един от фокусите ни през следващите години.

Global Consulting

Най-значимия успех е партнирането с Виваком и помощта, която им оказваме в областта на интеграцията на данни с помощта на решения на Informatica.

IBS Bulgaria

2012 г. бе истинско предизвикателство за нашата компания. Това е годината, през която кризата в нашия сектор окончателно приключи. Това не означава, че няма трудности и че сделките се печелят лесно. Годините на криза научиха клиентите от всички сектори да са много по-внимателни и пестеливи в избора си. Търсят се решения, които дават бързи резултати и бърза възвръщаемост на инвестицията, като в същото време се предпочита работа само с доверени партньори. Накратко, все още не се поемат рискове и това предопределя по-нисък ръст на пазара от този, който всички желаем.

За IBS 2012 г. бе успешна. Продължаваме да развиваме компанията и бележим ръст с над 20% по всичките си бизнес линии. Участието ни в ключови ИТ проекти на централната администрация предопределя и инвестиците ни в разширяване на отделите за изграждане на софтуер и системна интеграция.

InterConsult Bulgaria

Постигнахме значителни успехи, които ни показват, че се развиваме в правилната посока. Пуснахме в действие системата K-IMS съвместно с норвежката компания Konsberg и спечелихме редица награди за разработка и приложение на иновационен софтуер. Системата е уникална по своята същност, разработка и приложение. Тя използва онлайн наблюдение чрез сателитни технологии за проследяване и контрол в реално време на кораби и инженерни платформи в открито море, като по този начин позволява по-сигурен и качествен контрол на системи, работещи в изключително агресивна среда.

ITCE

През 2012 г. ITCE бе партньор в големи успешни стратегически инициативи на ключови компании на българския пазар. Примери за това са трансфериране на разнообразните решения за управление на документи и автоматизация на бизнес процеси на ContourGlobal в цял свят към облачния SharePoint в Office 365, въвеждане на ISO 20000 и ISO 27001 в Мтел, въвеждане на lean процесно управление в ИТ организацията на голяма международна банка и на SCRUM в софтуерния отдел, съпровождане на организационните промени в друга голяма банка и хармонизиране на взаимодействието на бизнес и ИТ, стартиране на SOA инициативи и въвеждане на SOA управленски практики в банки.

Kontrax

Успяхме да приключим годината с положителен реултат, което е резултат на сериозните услилия на целия екип.

Lirex.com

Разширихме дейността си на международните пазари както в сферата на аутсорсинга, така и в консултантските услуги и системната интеграция.

Microinvest

Успяхме да запазим и затвърдим своето лидерско място на предпочитан доставчик на софтуерни решения за малкия и среден бизнес в България, както и и да разширим партньорската си мрежа на национално и международно ниво.

Постигнатите резултати дължим на адекватната и енергична пазарна стратегия и на рационалната мобилизация на ресурсите си. Това е и причината за успешното налагане на изцяло нов софтуер за управление на личния състав като продължение на счетоводния софтуер.

Nemetschek България

2012 г. е поредната успешна година с ръст на оборота и печалбата на компанията. Въпреки световната финансова и икономическа криза, доказаният дългосрочен бизнес модел и изградените стабилни партньорства с водещи фирми от Западна Европа и САЩ доведоха нови 15% ръст.

SAP Labs България

Това бе годината, в която отпразнувахме своя 40-годишен юбилей и най-добрата година в историята на компанията от гледна точка на приходи и печалба.

Основното ни предизвикателство бе утвърждаването на нашата in-memory технология SAP HANA. През 2012 г. минахме през всички етапи на разработването и налагането на тази иновация на пазара и в края на годината вече се радвахме на над 1000 клиента, използващи HANA.

Друго голямо предизвикателство и същевременно успех през 2012 г. бе продуктизирането на SAP NetWeaver Cloud. Облачната платформа позволява както разработката на стандартни приложения под формата на утвърдени програмни модели и технологии, така свързването на приложенията на клиентите с мобилния свят.

Горди сме, че българският център за развойна дейност на SAP играе водеща роля в разработването на облачната платформа на SAP.

Sirma Group Holding

Последната година бе подчинена на стратегията ни за разширяване на дейността на холдинга на нови пазари и на доминиращата тенденция да предлагаме иновации и добавена стойност извън чисто техническата работа във всеки ИТ проект. Последното условие е ключов елемент за открояването на една компания пред конкурентите на локалния или глобален пазар.

Може да добавим също така и традиционното ни успешно представяне в сегмента разработване и внедряване на решения за е-управление, успешното пазарно въвеждане на собствени решения към корпоративния сегмент – платформата за консолидирани лоялни програми Лоякс, получила най-високото отличие в категорията „Развитие на бизнеса“ на списание Forbs, цялостното решение за колцентрове Панатон, конферентни и VoIP услуги за различни категории бизнес и др.

Software AG Development Centre Bulgaria

Едно от най-важните събития за нас през 2012 г. бе успешното придобиване на Teraccota. След това получихме наградата Big Data Technology Top Innovator за това, че сме лидер в този сегмент.

Що се отнася до българския офис, той постоянно расте като стратегическа ниършорна локация за консултации и R&D. Планираме да се разширим още повече през 2013 г.

StangaOne1 (СТАНГА)

През 2012 г. оптимизирахме вътрешните си процеси по продажби и създадохме нови организационни структури. Това спомогна за запазването на устойчивото ни присъствие на традиционните ни пазари в Европа и Азия. Установихме контакти с нови партньори и очакваме съществени резултати през настоящата година. Положихме усилия да разширим търговското си присъствие и на северноамериканския пазар. Надяваме се още в рамките на 2013 г. това да се отрази благоприятно върху обема на поръчките на дигитална продукция. За момента с тази дейност са ангажирани 80 души. Благодарение на тези нововъведения запазихме нивото на приходи от продажби стабилно, въпреки конкуренцията.

Stone Computers

Реализирахме интересни проекти, свързани с бизнес аналитики и софтуер за бизнес интелигентност – BI, BMP, DMS, но най-голямата ни гордост е, че развихме софтуерното си портфолио от услуги в облака.

Telerik

2012 г. бе най-добрата в 10-годишната история на Telerik. Отчетохме 27-мо поредно тримесечие на растеж на приходите на компанията. Реализирахме и две придобивания в САЩ – на продукта за следене на уеб трафик Fiddler и на разработчика на софтуерни решения по поръчка и обучения NimblePros. Също така добавихме към клиентите си още от най-големите световни компании. Nokia включи наши инструменти в пакета си за разработване на мобилни прилoжения, а новата версия на Chrome OS излезе с предварително инсталирано приложение за камера, разработено от нас.

Varna Business Services

Като успех считаме, че, въпреки кризата, успяхме да задържим клиентите си и че компаниите отпускат средства за ИТ обучения, които реализирахме.

VMware България

Изминалата година бе много успешна за VМware България, в резултат на което получихме и отличието „ИТ компания на годината” в Годишните награди на БАИТ. Инициирахме и взехме участие в множество проекти, чиято цел е да подобри като цяло ИТ средата, като образование и достъп до ноу хау, оптимална работна среда и възможности за развитие, насърчаване на инвестициите в ИТ и др.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас