Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ лидери
бр. 8, 2013

22 фев
2013
 
 

Еврофинансирането и недостигът на кадри са били топ теми в софтуерня сектор у нас през 2012 г.

Други важни теми са били неспокойната вътрешна и международна икономическа ситуация, междуфирмената задлъжнялост и свитите разходи за ИТ

5015 прочитания

Тихомир Иванов

В началото на 2012 г. много от софтуерните компании у нас говореха по няколко основни теми, които очакваха да са емблематични за техния бизнес в страната през предстоящата година. Една от тях, най-общо казано, бяха различните проекти и процедури, финансирани от Европейския съюз (ЕС), предимно по оперативните програми „Административен капацитет“ (ОПАК) и „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ (ОПРКБИ). Те разкриха нови възможности за приходи, при това немалки, но и притеснения както от бюрократично естество, така и от чисто практично – ще може ли местният ИТ сектор качествено да поеме цялата работа, което породи доста дискусии. Работата обаче си тече, големите проекти за е-правителство и е-идентификация са към края си и за тях изгледите са по-скоро позитивни, а що се отнася до процедурата за подкрепа на внедряването на софтуер за управление на бизнеса (СУБ) – там гласността е значително по-малка, а участниците – значително повече, което силно затруднява оценката на този етап. При всички положения все още не можем да говорим със сигурност за успех или за неуспех относно която и да е инициатива.

Боряна Томова, директор „Маркетинг“ в AS Systems, – компания, чиято дейност през 2012 г. бе доминирана от проекти, финансирани по

ОПРКБИ,

припомни именно, че в началото на миналата година имаше широка полемика относно критериите за подбор на проекти и на изпълнители. „Основно притеснение предизвика големият брой на одобрените проекти и доколко има реални ресурси в страната тези проекти за бъдат изпълнени качествено и в срок. През 2013 г. ще може да се анализира доколко ще се реализират част от негативните прогнози и доколко доставчиците ще се справят успешно с реализирането на спечелените проекти“, каза тя.

Въпреки това, наличието на програми и процедури, финансирани с европейски средства, действително създаде предпоставки за оптимизъм в развитието на малките и средните предприятия (МСП) и възможност за компаниите да инвестират в иновации, посочи Веска Давидова, управител на Atos България.

Според Ирена Иванова, мениджър „Маркетинг“ в BORA Solutions, българските фирми имат осъзнати потребности за внедряване на съвременни СУБ, но само външното финансиране им дава увереност за пристъпване към тази крачка.

Това са усетили и в Team VISION България (Тим ВИЖЪН България). „През 2012 г., както знаем, бяха одобрени над 250 проекта по европейската програма за финансиране на внедряване на системи за управление на бизнеса. Последвалите месеци протекоха в процедури по избор на изпълнител на тези внедрявания. Бяхме доста заети с множеството запитвания за оферти и изисквана документация, но можем да се похвалим с вече спечелени търгове и започнати няколко проекта. Освен за внедряване на Microsoft Dynamics NAV, eдин от спечелeните от Тим ВИЖЪН България търгове е за внедряване на Microsoft Dynamics CRM – новият продукт в нашето портфолио, с който започнахме да се занимаваме през изминалата година. В тази връзка трябва да отбележим и значителният напредък за 2012 г. в продажбите на BI решението на самообслужване на Tableau“, сподели Стелла Цокева, специалист „Маркетинг“ в компанията.

ОПРКБИ е оказала влияние и върху дейностите на ERP.BG (преди Aloe Co), макар и проектите с еврофинансиране да са малка част от техния бизнес, както и на Balkan Services, които са „доволни от сериозните си успехи с проекти, финансирани по оперативни програми в България и ЕС, включително и в сегмента на SaaS“.

Sirma Group Holding, която е сред организациите, дали коментар по темата, пък е била одобрена за еврофинансиране по ОПРКБИ със свой проект за провеждане на изследвания и разработване на технология в областта на анотацията на изображения. Цветан Алексиев, CEO на холдинга, обаче се оплака, че „ниското ниво на авансово финансиране на големите ИТ проекти и забавеното издължаване на средствата по обществените поръчки е трудност, която не бива да се подценява, защото оказва силно влияние върху паричните потоци на ИТ компаниите поради сравнително дългите срокове за разработване и внедряване, респективно – разплащането“.

Администравитните пречки споменаха и управителят на ERP.BG Иван Аржентински и Надя Милева, специалист „Образователни услуги“ във Varna Business Services (VBS). „Най-сериозните трудности бяха свързани със стартирането на европроектите поради административно забавяне при подписване на договорите и редица проекти, които се очакваше да започнат през 2012 г., реално ще се осъществят през 2013 г. – отбеляза Надя Милева. – Тъй като в момента основната част от потенциалните ни клиенти разчитат на еврофондовете при инвестиране в нови технологии, включително и софтуерна интеграция, пазарът е в застой.“

Не само ОПРКБИ, но

и ОПАК повлия на ИТ бизнеса,

при това сериозно. „Може би най-важният фактор за изминалата година е връщането на държавата към инвестициите в софтуер и развитие на информационните системи, финансирано както по европейските програми, така и чрез бюджета. До 2012 г. правителството неглижираше ролята на ИТ в управлението и не отделяше необходимите средства и усилия за това“, коментира Горан Ангелов, управител na IBS България.

Изпълнителният директор на Ciela Norma Веселин Тодоров отбеляза, че „държавната администрация инвестира в софтуер само средства от европейските фондове. Още по-тежко е положението в съдебната система, където има намаление дори на проектите, финансирани по ОПАК. От години сме сред големите изпълнители на консултантски и чисто софтуерни разработки, но през 2012 г. приходите ни от тях спаднаха. Все пак, спечелихме и изпълняваме две от общо 13 обособени позиции по проекта на МТИТС за изграждане на е-правителство.“

Иван Гецов, директор „Софтуерно развитие“ в Borica-Bankservice, определи като успех работата на компанията по разработване на системата за е-идентичност на българските граждани.

Управителят на ESRI България (ЕСРИ България) Евгения Караджова също даде коментар относно работата си с общинската и централната администрация. Тя сподели, че най-сериозните трудности, с които компанията й се е сблъскала през изминалата година, са били свързани с „тромави тръжни процедури и изключително дълги периоди на обжалвания по множество проекти“, което затруднява планирането на бизнеса.

Имаше обаче и още едно, при това по-дълбоко и все по-задълбочаващо се притеснение и до днес:

недостигът на ИТ кадри

като цяло и още по-големият дефицит на добре подготвени и опитни такива. В допълнение се заговори и за недостиг на подходящи хора за мениджърски позиции – нещо, което е ясно написано в публикувания в края на 2012 г. документ “Стратегически изисквания на софтуерната индустрия за реформа на образователната система”, зад които стоят Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската уеб асоциация, Европейския софтуерен институт – Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Български ИКТ клъстер и Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ). Според документа, растежът на софтуерната индустрия у нас е ограничен от остър дефицит на кадри. Компаниите от сектора се опасяват, че към 2015 г. ще има нужда от близо 22 000 софтуерни специалисти в повече от наличните. В допълнение, няма да достигат и 3090 специалисти по маркетинг и продажби и 2300 маркетинг кадри.

Според Диана Стефанова, управляващ директор „Центрове за разработка“ във VMware за България и Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), софтуерните компании у нас имат капацитет да наемат три пъти повече ИТ специалисти, отколкото в момента завършват в българските университети.

Иван Гецов посочи недостигът на квалифицирани ИТ кадри като единствената сериозна трудност за Borica-Bankservice през 2012 г., управителят на Nemetschek България Георги Брашнаров изтъкна, че няма „достатъчно на брой и подготовка кадри, които могат да се включат в международни проекти на конкурентни цени“, а управляващият директор на Software AG Development Centre Bulgaria Бисер Иванов сподели, че липсата на достатъчно добри, квалифицирани софтуерни инженери е „единствената ни пречка за по-бърз растеж“.

„Обезпокоително е, че пазарът на квалифицирана работна ръка от години не съумява да отговори на нуждите на бизнеса. Съревнованието за опитни и мотивирани професионалисти между работодателите вече достига невиждани мащаби“, коментира конкретно относно сферата на софтуерния развой Васил Генов, генерален мениджър на StangaOne1 (СТАНГА).

Според Стоян Боев, управител на InterConsult Bulgaria (ICB), основна пречка за развитието на фирмите е задълбочаващата се борба за квалифицирани хора. „Не се очертават промени в образователните методики в бъдеще и образователната система не подпомага бъдещия работен пазар. Има млади хора със знания и умения, но те не са научени да ги прилагат в действие и това се отразява и на работата ни, защото ние отделяме значителен ресурс да ги подготвим и да развием нагласата им да бъдат по-комуникативни в интеркултурната среда на сектора, да прилагат наученото и да поддържат подготовката си на високо ниво, за да бъдат успешно реализирани идеите им чрез уменията, които вече имат“, коментира той.

Мая Миланова, оперативен мениджър в Experian България, също смята това за основно предизвикателство за сектора, но е оптимист, че предстои да се развиват ефективни програми, свързващи образованието и бизнеса, което ще доведе до по-голям избор от висококвалифицирани кадри на трудовия пазар. „В Experian България обръщаме специално внимание на този проблем и в допълнение развиваме редица програми за активно обучение и развитие вътре в компанията“, добави тя.

Действително, вътрешнофирмените обучения са масова практика, тъй като откриването и привличането на добри кадри не са единствените предизвикателства. Както технологиите, така и изискванията на бизнес клиентите и крайните потребители постоянно се развиват, което поставя технологичните компании и съответно техните ИТ специалисти пред още по-голямо напрежение.

В тази връзка Веска Давидова сподели, че най-сериозното предизвикателство за Atos България и през 2012 г. е останало поддържането на високото ниво на експертност на екипа, за да бъде компанията адекватна на нарастващото търсене на пазара за иновативни решения.

Костадин Йорданов, CEO на Bianor, посочи, че компанията му е била изправена пред подобно предизвикателство – „поддържането на висока инженерна ефективност в контекста на растящ екип, предизвикателни проекти и диверсифицирани технологии – Java, Objective C, HTML5, Python“.

Въпреки сериозните трудности на пазара на работна ръка и неспокойната икономическа обстановка на национално и глобално ниво,

някои фирми са съумели да запазят и доразвият или дори да увеличат персонала си.

„Един важен момент през 2012 г. бе, че компанията запази своите талантливи служители и продължи да подпомага развитието им – заяви Цветан Алексиев. – Паралелно на този процес успяхме да привлечем и нови такива, въпреки високата динамика на трудовия пазар за технически специалисти и инженери в българския ИКТ сектор. Това беше както сериозно предизвикателство, така и значим успех на Sirma, където вярваме, че хората и техния личен и екипен потенциал определят пътя на успеха на една компания в най-динамично развиващия се сектор в световен мащаб.“

Яко Пилософ, директор „Развойна дейност“ в Kontrax (Контракс), също определи като значителен успех това, че компанията му е успяла да съхрани екипа си от висококвалифицирани специалисти в условията на продължаваща икономическа криза.

StangaOne1 пък не само запази, но и разшири екипа си.

В сферата на софтуерния развой през 2012 г. компанията продължи да инвестира в изграждането на мрежа от развойни центрове, за да има достъп до няколко пазара на труд. Доразработен бе регионалният офис на StangaOne1 в Пловдив, който функционира от пролетта на 2011 г., и в допълнение фирмата откри първия си задграничен производствен център в гр. Ниш, Сърбия.

В сферата на системната интеграция пък в началото на миналата година компанията създаде нов инженерингов екип съвместно с компанията ТЕОСО и вече са налице и първите завършени проекти. „Партньорството ни с TEOCO ще продължи и занапред“, каза Васил Генов, като добави и че се задържа тенденцията на разрастване при най-големия екип на StangaOne1 за системна интеграция за компанията Comverse. В неговия състав вече влизат близо 80 телекомуникационни инженери и CRM/билинг консултанти. Голяма част от новите назначения са били обвързани със старта на дългосрочни мисии в Белгия, Русия и ЮАР.

„Отчетохме като забележително постижение и това, че бяхме отличени като водещ работодател в сектор „ИТ услуги“ в конкурса „Топ ИКТ работодател 2012“, организиран съвместно от ICT Media и JobTiger“, изтъкна още Васил Генов.

Друг голям развоен център в България, този на VMware, отбеляза петата си годишнина през 2012 г. „За това време успяхме да увеличим двойно екипа в българския офис и да привлечем водещи софтуерни инженери не само от страната, но и от Израел, Испания, САЩ, Гърция. VMware България се превърна в най-големия развоен център на компанията в ЕМЕА – подчерта Диана Стефанова. – За компанията тук работят някои от най-талантливите софтуерни инженери в световен мащаб със сериозни познания в областта на управлението на облачни среди и автоматизацията. Местният екип участва в разработката на ключови за VMware продукти, като има съществен принос към една от топ премиерите на 2012 - vCloud Suite 5.1.“

“Трябва да отбележим и забележителният ръст на персонала на Telerik, който само през 2012 г. се увеличи с повече от 200 нови служители в глобален план, достигайки общо над 700 души”, сподели Светозар Георгиев, изпълнителен директор и съосновател на компанията.

Други важни проблеми, пред които софтуерният сектор се изправи в България, бяха

междуфирмената задлъжнялост, свитите разходи за ИТ и неспокойната икономика

на национално, европейско и глобално ниво, макар че еврофинансирането донякъде спаси годината.

„Свитото потребление в сектора изостри конкуренцията. Значително по-малко средства за ИТ бяха инвестирани както във финансовия сектор, така и в държавната администрация и икономиката като цяло“, коментира Ангел Иванов, мениджър „Бизнес развитие“ в компаниите от групата Lirex.com.

Управителят на Global Consulting Димитър Джендов също посочи, че сред основните трудности са влошената икономическа обстановка в държавата и това, че традиционни клиенти свиват разходите и инвестициите. Свитото потребление и икономическата криза споменаха и управителят на Barcode Systems Bulgaria (Баркод системи България) Юри Димитров и Ирена Иванова от BORA Solutions, а според Мая Миланова от Experian България държавни институции са некооперативни и непазарно ориентирани.

Според Миглена Нориева, експерт „Маркетинг“ в Microinvest, липсват достатъчно инвестиции и достъп до гъвката схема за финансиране, от които да се възползват фирмите, желаещи да оптимизират своята дейност чрез софтуер.

„Може да посочим и една глобална тенденция, която се превръща в пречка за редица български бизнеси – междуфирмената задлъжнялост. Тя е причината да бъдат блокирани голяма част от свежите ресурси, вместо да бъдат влагани в развитие и иновации“, добави Миглена Нориева.

Двама представители на софтуерния бизнес у нас обаче изтъкнаха и

някои плюсове, свързани със страната.

Васил Генов отбеляза, че „България се утвърди като аутсорсинг дестинация за висококачествени ИТ услуги, затова нашият пазар остава привлекателен за предприемачите“.

Изпълнителният директор на Stone Computers (Стоун компютърс) Александър Аврамов посочи, че компанията оперира на пазара на софтуер за управление на ИТ среда, т.нар. системен софтуер, както и на пазара на бизнес софтуер. „През последните две години България държи между 0,7% и 1,1% от пазара на Централна и Източна Европа. Пазарът на бизнес софтуер е много горещ в момента.“

Тази статия, както стана ясно, е посветена предимно на основните трудности, пред които софтуерният сектор в България се изправи миналата година. Това обаче далеч не означава, че компаниите са изцяло негативни относно 2012 г., тъй като в този период те също така постигнаха много. В следващия материал можете да разберете коя компания кои свои успехи счита за най-забележителни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас