Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
14 фев
2013
 
 

Фирмите ще проверяват онлайн регистрираните на тяхно име фискални устройства

Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък.

3113 прочитания

От 13 февруари фирмите, които имат електронен подпис, могат да проверяват онлайн колко фискални устройства са регистрирани на техния БУЛСТАТ номер. Новата е-услуга дава възможност на представителите на дружествата да правят справки и за това какви отчети са подадени към НАП от техните касови апарати. До момента дистанционна връзка към системата на НАП имат общо около 370 000 фискални устройства, съобщи Росен Бъчваров от НАП.

Той добавя още, че близо 70% от всички фирми, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци до този момент, са го направили чрез интернет. От началото на кампанията до края на януари в офисите на НАП са приети общо 22 500 декларации, като 16 хиляди от тях са подадени по електронен път.

Тази година срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е до 1 април, тъй като 31 март е в неделя. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност. 1 април обаче е последната дата, на която трябва да се плати дължимият корпоративен данък след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г., обясняват от НАП.

Плащането на задълженията към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

„Неподаването на декларации се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата", добавя Бъчваров.

CW/Б 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас