Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
11 фев
2013
 
 

Microsoft инвестира $1 млрд. в центрове за данни

4042 прочитания

Кампусът на Microsoft в град Бойдтон (Вирждиния, САЩ) ще бъде разширен, така че да включва още два центъра за образботка на данни (ЦОД). Корпорацията за пръв път представи новия дизайн на обектите в началото на февруари тази година. Центърът за данни “Вирджиния" демонстрира сериозен етап от еволюцията на подхода към модулна конструкция на Microsoft. Компанията в момента строи голяма част от оборудването за своите центрове в  отделни предприятия и ги събира на място, което позовлява да се използват много стандартизирани ИТ елементи и енергийна инфраструктура.

Ключовият елемент в този модел се явява IT-PAC, модулен ЦОД с формата на контейнер, проектиран за работа във всякакви условия и използващ външен въздух за охлаждане. Когато Microsoft първоначлно е разработила IT-PAC, е трябвало да реализира модулната концепция без изграждане на покрив, но в крайна сметка, за да се вкарат модулите, са били избрани леки конструкции за самите здания. Във Вирджиния IT-PAC може да работи с външен въздух.

Климатът в този щат е по-топъл спрямо другите места с подобни обекти на Microsoft, в това число Чикаго, Дъблин и Куинс. Поради тази причина IT-PAC модулите са снабдени с адиабатна система за охлаждане, в която топлият външен въздух, който постъпва в корпуса, преминава през слоеве въздухопроводи, охлаждани с малко количество вода. По данни на компанията, подобна система позволява да се поддържа необходимата температура в сървърите, като се използва само 1% от водата, която се употребява в традиционните центрове за данни. 

Обектът “Бойтдон”, който бе открит през февруари 2012 година, работи  с коефициент на ефективно използване на мощностите (PUE) 1,13-1,2 при пиково натоварване. Преди време от Microsoft съобщиха, че ще инвестират допълнителни $348 милиона за строителство на още два обекта във Вирджиния, като по този начин общия обем на инвестициите ще достигне $997 милиона. Досега Apple бе единствената компания, която бе вложила близо един милиард долара в един кампус от центрове за данни.

www.datacenterknowledge.com

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас