Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Социален софтуер и офис продуктивност
08 фев
2013
 
 

LibreOffice 4.0 е още по-близо до нуждите на бизнес клиентите

Новият LibreOffice поддържа стандарта CMIS, което е важна крачка към бизнес клиентите

4519 прочитания

LibreOffice продължава да е водещата безплатна алтернатива на Microsoft Office и подобренията във версия 4.0 я правят още по-атрактивна, смята анализаторът от Forrester Фил КарчърThe Document Foundation обяви на 7 февруари официалния дебют на версия 4.0 на безплатния офис пакет LibreOffice. Това е поредната крачка към пригаждането на софтуера към корпоративните нужди, тъй като новото издание може да работи с много корпоративни системи за управление на съдържание (ECMS, enterprise content management systems) и идва с подобрена съвместимост с файловите формати на Microsoft.

"LibreOffice продължава да бъде водещата безплатна алтернатива на Microsoft Office и подобренията [във версия 4.0] я правят още по-атрактивна", изтъкна анализаторът от Forrester Фил Карчър.

Новото издание позволява на организациите да свържат LibreOffice със своите ЕCMS, включително Microsoft SharePoint, Alfresco, IBM FileNet P8, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service и др. Софтуерът използва стандарта CMIS (Content Management Interoperability Services), за да си комуникира с тях.

Със CMIS документите могат да се регистрират и отписват от ECMS директно от LibreOffice. "И по-рано можехте да правите това, но трябваше да използвате ужасен уеб интерфейс", заяви Майкъл Мийкс, който е инженер на свободен софтуер в SUSE и едно от ключовите лица зад LibreOffice.

LibreOffice 4.0 идва и с редица други новости и подобрения, насочени към бизнес клиенти. Пакетът вече е съвместим документи от новите версии на Microsoft Visio и Microsoft Publisher и по-добре поддържа текстови документи във форматите .DOCX и the RTF (Rich Text Format).

Новото издание предлага няколко допълнителни плюса и в приложението за презентации LibreOffice Impress. Сега някой, който прави презентация със слайдове, може да използва Android устройство като дистанционно. При това на екрана на мобилното устройство може да бъде показана както самата презентация, така и евентуалните бележки към нея, докато на големия екран публиката вижда само презентацията. Засега отдалеченото управление е съвместимо само с Linux компютри, но в момента се работи и по връзка с Windows, сподели Мийкс.

Приложението за таблични и графични документи LibreOffice Calc също е обогатено, така че още повече да се доближи до възможностите на Microsoft Excel. Вече диаграмите в Calc могат да бъдат експортвани като изображения. Добавени са и други нови функции, а цялостната производителност е повишена. “Приложението все още не е на нивото на Excel, но се стараем да подобрим мащабируемостта, размера на съхранението и производителността по много начини”, отбеляза Мийкс.

LibreOffice 4.0 идва и с разширен набор от приложно-програмни интерфейси, които позволяват на разработчиците и организациите да създават по-добри плъгини за софтуера.

Подобрения има и по потребителския интерфейс.

IDG News Service Ню Йорк

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас