Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Фотоапарати
05 фев
2013
 
 

Panasonic силно подобри светлопропускливостта и цветовото филтриране върху светлинни сензори

Това става чрез цветови микроразделители (micro color splitters), които заместват традиционните мозайки на цветови филтри, покриващи светлочувствителните сензори

5759 прочитания

От Panasonic обявиха на 4 февруари, че са разработили нов начин за драстично подобряване на светлопропускливостта и на качеството на цветовото филтриране върху съществуващите светлинни сензори в дигитални камери, включително и на тези, използвани в смартфони. Това става чрез цветови микроразделители (micro color splitters), които заместват традиционните мозайки на цветови филтри, покриващи светлочувствителните сензори.

Повечето светлочувствителни сензори на пазара днес засичат само интензитета на светлината, на която са изложени, затова трябва да разчитат на филтри, за да предоставят цветова информация. Всеки пиксел в един сензор стои под тънък филтър, който пропуска само един цвят. При широко използваната мозайка на Байер светлината преминава през червен, син и зелен филтър, като зеленото покрива половината от всички пиксели, а другите два цвята си поделят останалите поравно.

От Panasonic обясниха, че недостатъкът на този метод за филтриране е, че позволява само на между 25% и 50% от светлината да достигне до сензорните пиксели.

Цветовите микроразделители на компанията изпозлват супертънък, прозрачен, рефракционен материал, който без абсолютно никаква загуба пречупва светлината на комбинации от бяло, червено и синьо, които по математичен път се превръщат в различни цветове. Това води до много по-светли изображения при едни и същи светлинни условия спрямо често използваните мозайки на цветови филтри, като шаблона на Байер.

Конвенционално цветово филтриране на светлина срещу цветови микроразделители

Новият филтър на Panasonic може да се използва върху съществуващите светлочувствителни сензори, включително най-често срещаните CCD и CMOS. Също така производството може да бъде осъществявано посредством съществуващи техники за производстов на чипове. Математическите изчисления обаче са базирани на новоразработен метод за оптичен анализ.

Снимка, направена с използването на новите цветови микроразделители на Panasonic върху CCD сензор

Снимка, направена при абсолютно същите условия и CCD сензор, както лявата, но с използване на филтъра на Байер

Все още компанията няма търговски график за новата технология, но вече е кандидатствала за или е придобила 21 патента в Япония и 16 в чужбина във връзка с нея.

За цветовите микроразделители има по-подробна статия в новия брой на Nature Photonics.

IDG News Service Токио

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас