Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
30 яну
2013
 
 

Законодателни промени ще разрешат въвеждането на електронното правосъдие

Предвижда се и изграждане на единен портал за електронно правосъдие, чрез който да се предостави достъп на гражданите до упражняване на процесуални права пред всички органи на съдебната власт.

3275 прочитания

Осигуряването на технологична и организационна обезпеченост на органите на съдебната власт в условията на електронно правосъдие вече няма да бъде проблем с промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), инициирани от кабинета.

На заседанието си на 30 януари Министерският съвет взе решение да предложи промени в Закона за съдебната власт, а с преходните и заключителни разпоредби – и в Административнопроцесуалния, в Гражданския процесуален и в Наказателно-процесуалния кодекси, както и в законите за електронното управление и за електронния документ и електронния подпис, които ще позволят въвеждането и прилагането на електронното правосъдие.

С измененията се въвежда правилото, че органите на съдебната власт са длъжни да издават актове, да извършват удостоверителни изявления и други процесуални действия в електронна форма. За изпълнение на това задължение е предоставен 3-годишен срок след обнародването на законовите промени.

Предвижда се също изграждане на единен портал за електронно правосъдие, чрез който да се предостави достъп на гражданите до упражняване на процесуални права пред всички органи на съдебната власт. Уреден е режимът на създаване на електронни дела, както и обменът на електронни документи между органите на съдебната власт, воденето, съхраняването и достъпът до единен електронен регистър на актовете.

В ГПК намират място основните правни норми, регулиращи правилата за упражняване на процесуални права в електронна форма. Разширена е и възможността за връчване на съобщения – и по електронен път, като е уреден режимът на електронния адрес за връчване. Създадена е възможност за заплащане на такси и други задължения към съда по електронен път.

Специални процесуални правила в АПК не са разписани, доколкото при липса на специална уредба се прилагат разпоредбите на ГПК. Новите текстове само препращат към възможността за упражняване на процесуални права в електронна форма.

По отношение на наказателния процес и изпълнението на наказанията правителството смята, че за да се пристъпи към цялостно извършване на процесуални действия по електронен път е необходимо съдебната система да установи практика по упражняването на процесуални права в електронна форма. Затова на този етап кабинетът предлага в НПК да бъдат създадени правни норми, регламентиращи само възможност за връчване на съобщения по електронен път на участниците в наказателното производство, ако те са дали съгласие за това, с изключение на обвиняемия, подсъдимия и защитниците.

Електронното правосъдие ще бъде въведено като право, а не като задължение за гражданите. То само разширява възможностите за избор на начин за упражняване на правата им и по електронен път, като остава опцията да бъде предпочетена традиционната форма за протичане на производствата.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас