“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ кариера
30 €ну
2013
 
 

≈  работи над стратеги€ за справ€не с недостига на » “ умени€

Ќели  рус иска обещани€ от публични€ сектор да осигури работа и обучени€ за » “ специалисти.

5356 прочитани€

≈вропейската комиси€ (≈ ) предупреди, че » “ секторът в ≈вропа е изправен пред тежък дефицит на умени€ при наличието на близо 700 000 свободни позиции за работа и намал€ваща конкурентоспособност.

» “ секторът в ≈вропа е изправен пред тежък дефицит на умени€ при наличието на близо 700 000 свободни позиции за работа и намал€ваща конкурентоспособност.

ƒокато бро€т на позициите за работа, свързани с цифрови умени€, расте с до 3 процента на година, независимо от икономически€ спад, бро€т на завършващите » “ специалности и на други кадри с » “ умени€ непрекъснато се свива, сочат данните на ≈ .

¬ речта си по време на —ветовни€ икономически форум в ƒавос, Ўвейцари€, вицепрезидентът на ≈  Ќели  рус предупреди, че » “ компаниите, които развиват дейност в ≈вропа, имат нужда да наемат правилните хора, в противен случай те ще изнесат бизнеса си другаде, съобщава —офи  ъртис от Techworld.com.

"Ќедостигът на цифрови умени€ расте, както се увеличават и нашите опашки от безработни. Ќуждаем се от съвместни действи€ между правителствата и компаниите, за да запълним празнината, каза  рус. - » “ секторът е нови€т гръбнак на икономиката на ≈вропа и заедно можем да предотвратим едно изгубено поколение и неконкурентна ≈вропа."

≈  има за цел да реши проблема, като събере обещани€ от страна на компании, социални партньори и играчи от сектора на образованието, че ще осигур€т нови работни места, стажове, места за обучение, финансиране за новосъздадени компании и безплатни онлайн университетски курсове.

¬ първата вълна на организациите, които ще се ангажират с реални действи€, се включват компании като Nokia, Telefonica, SAP, Cisco, Hewlett-Packard, Alcatel-Lucent, Randstad, ENI, Telenor Group, ARM, както и общността на главните информационни мениджъри, CEPIS (≈вропейски€ съвет на обществата професионалистите по информатика, представителен орган за национални асоциации по информатика от 32 държави с над 300 000 професионалисти по » “ и информатика) и DIGITALEUROPE (организаци€, представл€ваща индустри€та на цифровите технологии в ≈вропа, с над 100 членове, сред които най-големите »“ компании, телекомуникационни оператори и фирми за потребителска електроника, както и национални асоциации от —тари€ континент).

≈вропейската комиси€ планира и да инициира т. нар. Grand Coalition for Digital Skills and Jobs (¬елика коалици€ за дигитални умени€ и работни места) по време на конференци€ с цел поемането на ангажименти, ко€то ще се състои на 4-5 март. —ъбитието е отворено за всеки, който желае активно да подкрепи каузата.

"Ќие търсим активно сътрудничество в области като обучени€, водени от представители на индустри€та, подпомагане на трудовата мобилност, сертифициране на умени€, подобр€ване на училищните и университетските образователни програми, повишаване на информираността, и създаване на предприемаческа среда, подход€ща за стартъпи", твърди ≈  в свое из€вление.

"≈дна конкретна област за действие може да бъдат ваучерите за обучени€. ѕодобни успешни модели от √ермани€ и »спани€ са осигурили работа на 60-70% от 20 000 участници в обучени€та и ние тр€бва да се стремим да повторим и да развием тази иде€ в европейски мащаб", твърд€т от ≈врокомиси€та.

ƒруги ключови елементи на коалици€та ще включват подкрепа за мобилността. ѕодобна помощ веро€тно ще варира от подкрепа в научаването на английски език до улесн€ване на мобилността на безработните лица и стандартизирана сертификаци€ на умени€ посредством въведената –амка на е омпетенциите (eCompetence Framework), ко€то е налична на всички 23 официални езици в ≈—.

¬ знак на признание на потенциала за създаване на работни места на уеб стартиращи фирми, ≈врокомиси€та също така започва Startup Europe - единна платформа за инструменти и програми, подпомагащи хората, които искат да създадат и развиват стартиращи фирми в уеб бизнеса в ≈вропа, об€сн€ват от ≈ .

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас