Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
22 яну
2013
 
 

Студенти и докторанти ще получат 1000 карти за електронна идентичност

Петте хиляди карти за електронна идентичност, които предстои да бъдат изработени по проект на МТИТС, ще бъдат предоставени и на представители на браншовите организации в областта на ИТ, на практикуващи лекари, журналисти, адвокати и нотариуси, както и на държавни служители, които са отговорни за предоставяне на е-услуги.

4952 прочитания

Студенти и докторанти, които са най-активната част на българското общество, ще получат безплатно 1000 карти за електронна идентичност като част от процеса на тестване на системата. Смарт картата с електронно ЕГН, е основен елемент от проекта на МТИТС „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”.

Това стана ясно след среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски с ректорите на 8 водещи университети в България, състояла се на 22 януари. ”Това е стъпка от стратегическото партньорство на министерството с академичната общност в областта на електронното управление”, каза Ивайло Московски.

МТИТС започва стратегическото партньорство с академичната общност в областта на електронното управление.

Петте хиляди карти за електронна идентичност, които предстои да бъдат изработени по проекта, ще бъдат предоставени и на представители на браншовите организации в областта на информационните технологии, на практикуващи лекари, журналисти, адвокати и нотариуси, както и на държавни служители, които  са отговорни за предоставяне на електронни услуги.

Студенти от водещите университети в България ще участват в тестването на регистъра за електронна идентичност и на функционирането на електронното ЕГН.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работи по два големи проекта в областта на електронното управление, които са финансирани от ОПАК, каза заместник-министър Валери Борисов по време на срещата. По проекта „Развитие на административното обслужване по електронен път” се подготвя автоматичен обмен между 34 важни регистъра като имотен, кадастър, регистър на особените залози и други. Пред финализиране са и 50 нови електронни услуги за жителите на Столична община.

Основната дейност по проект „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство” е разработването на електронната идентичност. Тя ще съдържа чип с уникален за всеки гражданин код и възможност за втори слот, който може да съдържа квалифициран електронен подпис, здравно досие, електронно портмоне и други, добави Валери Борисов.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас