Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
21 яну
2013
 
 

Заработи нов български сайт за групово финансиране на проекти

Сайтът се нарича BGINING и идва близо 2 г. след първия подобен проект в България – Start.Zadrujno.bg, който не постигна голям успех

7379 прочитания

Тихомир Иванов

Българската компания Бгининг ООД стартира нов сайт за групово финансиране на бизнес, социални и културни проекти. Той се нарича BGINING и има за цел да помогне на българските предприемачи, артисти, културни дейци, неправителствени организации или просто активни граждани да се възползват от предимствата на явлението споделено финансиране (crowdfunding).

BGINING

Желаещите да се опитат да съберат средства за свой проект могат да публикуват проектите си в BGINING, организирайки кампании за привличане на финансиране, след което в определен срок потребителите на сайта могат да изберат дали да ги подкрепят с определена сума. По този начин, давайки малки суми, потребителите могат заедно да съберат сериозни средства, подкрепяйки различни проекти.

BGINING има за цел да запълни една празнина в сферата на рисковото финансиране, която съществува в България – коментира Марио Николов, главен изпълнителен директор на Бгининг. – Въпреки появата на първите фондове за дялови инвестиции в стартъпи през миналата година, все още възможностите за младите предприемачи да си осигурят първоначален капитал за своите проекти са ограничени. А именно малките предприемачи са тези, които създават работни места, генерират иновации и икономически растеж и успешното им развитие е ключово за всяка една икономика. Надяваме се това, което правим, да спомогне в този процес.“

Президентът на Бгининг Иван Георгиев добави, че „един сайт, съобразен изцяло със спецификата на пазара у нас, има своето място“ и може само да улесни предприемачите в постигането на целите им.

Проектите, кандидатстващи в BGINING, ще могат да набират средства както безвъзмездно, така и срещу предоставяне на различни подаръци и награди, включително миноритарни дялове от иницииращите компании. BGINING от своя страна ще получава процент от набраните средства, но само ако поставената цел е изпълнена.

Според създателите на сайта, той е „особено подходящ за стартиращи фирми, артисти и организатори на културни прояви (фестивали, концерти, турнета), за нескалируеми бизнеси, които трудно биха привлекли рисково финансиране, за продажба на фирмени дялове и за всички останали граждани или юридически лица, които имат желание да съберат средства за своя инициатива или разработката на продукт.“

Освен българската версия на BGINING, насочена към обществото у нас, сайтът ще има и англоезичен вариант, обещават от Бгининг.

Макар и в прессъобщението за дебюта на BGINING да бе съобщено, че сайтът е първият такъв в България, това не е съвсем така.

През април 2011 г. у нас официално бе представена и стартира първата българска онлайн платформа за задружно финансиране на авторски проекти със социален и културен ефект Start.Zadrujno.bg, създадена и управлявана от екипите на сайта за групово пазаруване Zadrujno.bg и МОИТЕ ПАРИ.

Това, по което на пръв поглед се различават двата проекта, е, че BGINING не е ограничен до артистични проекти от всички сфери на изкуствата, образователни и събития с обществена насоченост с нужда от финансиране. Всъщност и в Start.Zadrujno.bg е възможно да бъдат предлагани за финансиране бизнес проекти, но само ако са със социална, обществена или творческа значимост.

Досега обаче Start.Zadrujno.bg не е пожънал големи успехи. Все пак, в България културата на споделеното финансиране не е така развита, както в САЩ, например. Освен това сме и в продължителна криза, която доведе до това много хора да ограничат редица свои разходи.

Стартът на BGINING едва ли ще е лек, но няма и гаранция, че ще е подобен на този на Start.Zadrujno.bg. И все пак, пътят на споделеното финансиране у нас е труден.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас