Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
17 яну
2013
 
 

10 прогнози за тенденциите в безжичните комуникации през 2013 година

6990 прочитания

Дъщерната компания на Xerox - WDS, специализирана в решения за потребителите в областта на безжичната индустрия, обяви своята годишна прогноза за тенденциите в безжичните комуникации през 2013 г.„През тази година очакваме нарастващо потребление на NFC технологията (за безжичен пренос на данни от едно устройство към друго на близко разстояние), която ще се насочи по сериозно върху преноса на информация и удостоверяване, а не толкова върху мобилните разплащания“, казва Тим Делука-Смит, вицепрезидент на отдел Маркетинг в WDS.

“През тази година очакваме също Android OS да увеличи присъствието си на пазара, навлизайки в други сектори на потребителската електроника като smart телевизори и устройства за сателитна навигация. Прогнозираме, че Microsoft и BlackBerry ще направят голямо завръщане, благодарение на патенти и нови устройства. Ще станем свидетели на много промени през 2013, но онова, което ще остане без промяна, е бързото темпо на развитие при мобилните иновации.“

Ето кратко описание на тенденциите за безжични комуникации според WDS:

  • По-добрата цена на обикновените мобилни телефони ще осигури тяхното оцеляване. Въпреки че телефоните без smart функции ще имат второстепенна роля на пазара на мобилни телефони през 2013, тяхната изгодна цена все още ги прави предпочитан избор.
  • Ползването на NFC технологията ще се концентрира върху споделяне на информация. До скоро NFC технологията беше синоним на мобилно разплащане. Въпреки това, WDS очаква през 2013 употребата на NFC да се пренасочи към споделянето на информация.
  • Мобилните оператори отправят истинско предизвикателство към фиксираните доставчици на интернет. На теория 4G предлага 5 пъти по-високи скорости от 3G. Ето защо WDS очаква 4G да се превърне в приемлива и предпочитана алтернатива на доставчиците на фиксирани услуги за пренос на данни.
  • Android става масов. WDS очаква мобилната операционна система да стане масова и да превземе нов клас smart електроника като smart телевизори и устройства за сателитна навигация.
  • Началото на края на битките за патенти. Изглежда, че Apple няма да продължи своята правна война срещу Android на Google. Samsung също дава сигнали за не толкова антагонистичен подход с думите: „Вярваме че е по-добре, когато компаниите се състезават справедливо на пазара, а не в съда“. Според WDS 2013 ще бъде годината, в която горчивите патентни вражди между смартфон съперници ще намалеят.
  • Проточващите се патентни спорове носят ползи за Windows Phone OS. За онези производители на оригинално оборудване (ОЕМ), инвестирали основно в Android, се появява нуждата да предложат втора операционна система към своята продуктова линия, като начин за избягване на съдебни спорове. Microsoft предлага патентна протекция за лицензите за Windows телефони и това би могло да им осигури мястото на третия голям доставчик на OS през 2013.
  • Еволюция на HTML. 5 онлайн приложенияНай-обещаваща и с най-висок ръст продължава да бъде категорията на таблетите. Това може би ще ни направи свидетели на бързо ускоряване в усвояването на междуплатформени HTML5 уеб приложения.
  • „Kindle Phone“ навлиза на пазара. С изобилието от съдържание, 2013 може да бъде годината, в която Amazon ще навлезе в смартфон категорията с производно предложение на своя популярен таблет Kindle. Явно усилията на Amazon в посока разработване на хардуерни устройства им служи добре при разработването на мобилен телефон.
  • BlackBerry се завръща. През 2013 година, WDS очаква RIM да увеличи износа на устройства. За 6 поредни тримесечия непрестанен спад, през третото тримесечие на 2012 година глобалния дял на смартфони с марката BlackBerry стига едва 4 %. Въпреки това, през 2013-та WDS прогнозира обрат в съдбата на RIM, главно заради представянето на BB10 OS, която оправда очакванията.
  • Заплахи за сигурността пред корпоративните доставчици. В пост-компютърната епоха на устройства с различни платформи, смартфоните се превръщат в основна мишена за киберпрестъпници. WDS не очаква проблемите със сигурността да се превърнат в масова заплаха, но въпросът стои като предизвикателство пред корпоративната сигурност.   
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас