Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
06 яну
2013
 
 

Cisco, HP и други компании са се прицелили в SDN пазар на стойност $3,7 млрд.

IDC смята, че този пазар ще се удвоява всяка година през следващите 3 г., отбелязвайки и 5 стартиращи фирми, които трябва да бъдат следени внимателно през 2013 г.

4293 прочитания

Световният пазар на софтуерно дефинирани мрежови продукти и услуги в предприятията и доставчиците на облачни услуги ще нарасне от $360 млн. през 2013 г. до $3,7 млрд. през 2016 г., според IDC. Това представлява средногодишен ръст от 117,42% и включва мрежова инфраструктура, SDN устройства и решения за контролния слой, както и свързаните с това професионални услуги.

Разделяйки политиките и контрола над елементите от самите елементи, SDN са ръководени от приложения и позволяват по-голяма гъвкавост, иновативност, динамика и мащаб на мрежите, отбелязват от IDC. Това прави SDN мрежите подходящи за центрове за данни и за облачни среди, където много работни товари и ресурси са виртуализирани и изискват мрежа с „плоска" архитектура.

По тази причина SDN представляват възможност (но и заплаха) за установените и стартиращите доставчици. Производители като Cisco с доминация при инсталираната база от мрежови устройства и огромна наследена инфраструктура се състезават как да добавят повече програмируемост тип SDN в комутаторите и маршрутизаторите. И докато те се борят с това, стартиращите компании виждат възможност за привличане на клиенти, които търсят SDN решения или доставчици, които предлагат такива. И няма нужда да търсим много далеч - придобиването от VMware на Nicira на стойност $ 1,26 милиарда е „термометър" колко горещ е този пазар.

И така, кой ще е следващият след Nicira? Кой знае... Но IDC е идентифицирала 5 стартиращи компании в областта на SDN, чието развитие трябва да бъде следено през тази година, тъй като те се борят за вниманието и на потребителите, и на вероятни свои купувачи.

На първо място е Big Switch Networks, която се появи едва преди няколко месеца. Big Switch е пионер в OpenFlow SDN решенията, готови за продажба, и има няколко много важни потребителя като Fidelity Investments и Goldman Sachs. Компанията има и впечатляващ списък от партньори, някои от които могат да видят в компанията и нейните контролери и приложения стратегически актив, който трябва да притежават.

Втората стартираща фирма е Embrane, която е основана от няколко бивши инженери от Cisco. Платформата Heleos на Embrane е мултисервизна разпределена софтуерна платформа, която предоставя виртуални Layer 3-7 мрежови услуги като баланс на натоварването, защитни стени и VPN за традиционни и SDN мрежи. Тя позволява на доставчиците на облачни услуги да създават модели на облачна инфраструктура като услуга (IaaS) за своите клиенти, осигурявайки им заявка, предоставяне и конфигуриране на тези услуги по заявка.

Следващата е Midokura, японска компания, която започна като облачен доставчик, но се трансформира в производител за облачни доставчици. Компанията разработи MidoNet, която подобно на Embrane Heleos също представлява продукт за разпределена SDN мрежа, проектиран за IaaS. MidoNet виртуализира мрежата за публични и частни облачни изчисления за многобройни наематели, поддържа индустриално дефинираната платформа OpenStack за облачна изчислителна виртуализация, автоматизация и дирижиране.

Plexxi е четвъртият „стартиращ играч" в списъка на IDC. Plexxi получи финансиране от почти $50 млн. и нейните продукти включват комутатор и Plexxi Control, сървърно базиран софтуерен контролер, който позволява на доставчиците на услуги и на предприятията да моделират съответствията между ресурсите за работните товари, за да гарантират, че прилежащата мрежа може да ги поддържа. Plexxi Switch предоставя 10G и 40G Ethernet линии за достъп с изключително малко времезакъснение, както и вътрешна свързаност, ползваща оптичния интерфейс на компанията, наречен LightRail.

И последна в списъка на IDC (но не и по важност) е Vello Systems, производител на OpenFlow и SDN облачни комутатори за предприятия. Продуктите на Vello дават възможност за конструиране на широкомащабни мрежи, оптимизирани за локалните работни товари на приложения и съответстващите им данни, отбелязват от IDC. Vello казва още, че нейните продукти и SDN по принцип позволяват масовизиране на мрежата в полза на приложенията, без да има нужда да се пипат стотици и хиляди мрежови елементи. 

Networkworld, САЩ

ЕТИКЕТИ:
SDNCiscoHPIDC
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас