Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
04 яну
2013
 
 

Samsung: Телефони с Tizen Linux ще има още през 2013 г.

Мобилни апарати, работещи с подкрепяната от Intel операционна система ще осигурят още по-голям избор на мобилната арена.

4813 прочитания

Следвайки плътно представения в сряда Ubuntu Linux за телефони, Samsung потвърди, че планира да пусне свои Linux базирани мобилни устройства по-късно тази година.

Вместо да са базирани на Ubuntu Linux или на Android (също вариант на Linux) обаче, телефони на Samsung ще работят с Tizen Linux, мобилна операционна система, която бе обявена от Linux Foundation и LiMo Foundation в края на 2011 г.

Samsung планира „да разкрие конкурентни устройства с Tizen в рамките на тази година", е казал говорител на компанията пред CNET в четвъртък, въпреки че не даде допълнителни спецификации. Samsung все още не е отговорила на искането ни за повече информация, но ще публикуваме актуализация по въпроса, ако и когато корейската компания отговори на запитванията ни.

Междувременно статия в японския ежедневник Yomiuri Online предположи, че NTT Docomo също участва в разработката.

Обикновено разглеждан като заместник на отдавна „издишащата" Linux базирана платформа MeeGo, Tizen е във фокуса на Samsung от доста време. На миналогодишното изложение Consumer Electronics Show (CES) изпълнителният шеф в Samsung Канг Тае-Джин каза пред Forbes, че Samsung планира да слее своята мобилна мобилна операционна система Bada с Tizen. По-късно Samsung се отказва от това твърдение, но междувременно Tizen спечели подкрепата на Intel. Не след дълго Samsung стана платинен член на Linux Foundation.

Междувременно MeeGo, която успя да се превърне в основна част от плановете на финландската стартираща фирма Jolla под формата на Sailfish OS.

Linux базиран свят

Във всеки случай е наистина поразително това, че Linux завладя огромна част от света на мобилните комуникации.

В момента навършилата едва 5 г. Android доминира на пазара на смартфони, а и сега се появяват нови Linux базирани алтернативи, включително Tizen и Ubuntu, както и Firefox OS (преди това Boot to Gecko) и Open webOS.

PC World, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас