Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Инфраструктурно управление
13 дек
2012
 
 

Нетера представи новата си облачна услуга Cloudware

Телеком операторът предоставя облачна услуга тип „инфраструктура като услуга“, предоставяща облачни сървъри и облачен ЦОД.

5654 прочитания

Владимир Владков

Нова облачна услуга, наречена Cloudware, представи телекомуникационният оператор Нетера, който през 2011 г. пусна в експлоатация своя неутрален център за обработка на данни (ЦОД) Sofia Data Center, най-новото съоръжение в региона и единственото построено специално за целта през последните 15 г. На практика услугата представлява предоставяне на виртуална инфраструктура като услуга, ползвана през интернет. Нетера я предлага в два варианта – облачен сървър и облачен ЦОД.

"Предлагаме именно облачен сървър , а не виртуален сървър, защото виртуализацията е само една десета част от цялата платформа. Платформата представлява съвкупност от десетки технологии, залагайки и на технологиите с отворен код, които са се доказали с времето и са много надеждни", каза Салих Якубов, продуктов мениджър ИТ услуги в Нетера. Облачният сървър предоставя съвкупност от изчислителни ресурси, която може да се достъпва и управлява през интернет.

Салих Якубов, продуктов мениджър ИТ услуги в Нетера.

„Основните дейности при тези сървъри са автоматизирани и се извършват в рамките на няколко минути с няколко кликвания на мишката, вместо за дни или седмици при традиционните физически сървъри, каза Якубов. - През уеб интерфейс можете да достъпите облачния сървър чрез виртуална конзола от всяка точка на света, да рестартирате сървъра или да го преинсталирате. Има и опция за рестартиране в последния работещ режим, ако в резултат на човешка грешка нещо се обърка", добави той.

Едно от предизвикателствата на облачния сървър е възможността потребителят да променя неговите ресурси когато пожелае. „Днес може да ми трябват 2 процесорни ядра и 4 GB RAM памет, но утре се очаква повишаване на натоварването, мога да увелича ресурсите на сървъра и той да стане 2, 3 или 5 пъти по-мощен", коментира Якубов.

Сървърите се намират в Sofia Data Center, който отговаря на точни изисквания за температура на помещението, влажност, запрашеност, непрекъсваемост на електрозахранването, интернет свързаност и др. Над 100 партньори вече са разположили оборудване си в този център, два от 4-те най-посещавани български сайта също работят там, на него разчитат и международни телекоми като Telekom Austria Group, Verizon Business, BT и др. Свързаността на облачната услуга е през собствената независима мрежа на Neterrra, която е двойно резервирана, с точки на присъствие във всеки голям град в България. Международният достъп до платформата е организиран по 6 независими оптични трасета, ползва опорни точки във Франкфурт, Париж, Лондон, Виена, Прага. 

Втора услуга е виртуален облачен ЦОД.

„Потребителите сами определят какви ресурси да инсталират и използват, разполагат с функция за автоматично увеличаване и намаляване ресурсите на сървърите, обяснява Салих Якубов. - Системата позволява следене натоварването на дисковете, на процесорите, на мрежата във всеки момент. Позволява и делегиране на права", добави той.

Невен Дилков, управител на Нетера

Според Невен Дилков, управител на Нетера, предимството на Cloudware за бизнес клиентите е, че не се налага те да инвестират във физическа инфраструктура. „С облачните услуги първоначалните инвестиции са нищожни", каза той. Други предимства на новата услуга са еластичност и мащабируемост – започваш с малък ресурс, който се разширява с увеличаване на бизнеса. „При традиционния модел ако бизнесът ти расте, се купуват сървъри, наемат се администратори, управлението става все по-трудно, а при спад разполагаш с един неработещ ресурс. В облачната среда можеш да увеличаваш или да намаляваш ресурсите си според бизнеса си, включително наемане на ресурси за временни натоварвания и сезонни пикове. Това води и до модела Pay as you go", добави Якубов.

Освен това се намаляват съпътстващите разходи като електроенергия, физическа охрана и други. Освен това драстично се скъсява пътят до пазара на всяка идея. „В традиционния модел има по-дълъг период на избиране на оферти, време на доставка, тестване. Чрез облачния модел това става за часове", обясни Якубов. Той добави, че потребителят има достъп до инфраструктурата от всяка точка на света през интернет. Още едно предимство е средството за самообслужване. Платформата дава изключителна надеждност – 99,9% работоспособност, добави продуктовият мениджър от Нетера. 

Планове за подобрения на Cloudware

В близко бъдеще предстои разпределение на трафика между няколко облачни сървъра автоматично, с автоматични правила за стартиране на нови сървъри. Ще бъде въведено и управление на услугата през Android и iOS устройства. „Заложено е въвеждане на разпределено съхранение, което ще позволи предоставяне на капацитет за т.нар. Големи данни, каза Якубов. - Планираме и т.нар. „Tier" съхранение, т.е. клиенти, държащи на бързодействието да ползват SSD, а онези, които предпочитат големи обеми да ползват по-евтините SATA дискове. Ще въведем още обектно ориентирано съхранение, както и изграждане на хибридни решения с инфраструктура на клиента и услуги от нашия ЦОД."

Нетера планира да предложи през третото тримесечие на 2013 г. предоставяне на мрежа за доставка на съдържание (Content Delivery Network), която ще осигурява доставката на клиентско съдържание в 105 локации по света. 

Нетера ще развива и собствени SaaS услуги, както и поддръжка на SaaS услуги на свои клиенти.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас