Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
10 дек
2012
 
 

Facebook премина към сървъри от ново поколение

5248 прочитания

За да се осигури бързото обновяване на статусите и фотографиите на 1 милиард потребители по целия свят е нужна мощна инфраструктура, и компанията Facebook постоянно “освежава” своите технологии, за да бъде сигурна в производителността и ефективността на сървърите си и системите за съхранение на данни. 
В новия център за данни (ЦОД) на Facebook - FRC2 (Принвил, Орегон, САЩ) е приета новата конструкция от сървърни шкафове Open Rack, следващото поколение сървъри Open Compute и Knox – система за съхранение Open Compute Storage, чиито корпус е аналогичен с корпуса на новите сървъри. Между другото шасито Open Compute Storage Knox вместява до 15 диска.

Новата Open Rack конструкция заменя широките триплет стелажи, инсталирани преди това в Принвил. Широчината на монтираното оборудване е увеличена до 21 инча или 533 мм (вместо традиционните 19 инча),  като се съхраняват стандартните габарити на стойките от 24 инча (610 мм). Захранващите блокове са изнесени в задната част на стелажите, извън корпусите на сървърите, и са свързани помежду си с обща шина. Системата за охлаждане е централизирана и също е включена в конструкцията на стойките.

Сървърният дизайн Windmill представлява нова вариация на консктрукцията Open Compute. Всеки модул има широчина около 178 мм, което позволява да се впише в едно шаси от три модула в редица. Увеличаването на височината на единица оборудване от 44,5 на 48 мм и използването на сървърни модули с височина 2U, дава възможност да се замени 60 мм вентилатор с 80-милиметров и така да се постигне най-ефективното охлаждане на компонентите и енергоефективност на сървърите. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас