Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
07 дек
2012
 
 

Софтуерната индустрия иска реформа на образователната система

Сред организациите, които ще застанат зад документа със стратегическите изисквания на софтуерната индустрия за реформа на образователната система, са БАСКОМ, БАИТ, БУА, ЕСИ ЦИЕ.

4062 прочитания

Документът със стратегическите изисквания на софтуерната индустрия за реформа на образователната система ще бъде представен на пресконференция, която ще се състои на 11 декември (вторник), от 10:00 ч., в Българската телеграфна агенция в столицата. Документът е изготвен и подкрепен от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската уеб асоциация, Европейския софтуерен институт – център Източна Европа, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и други организации от ИКТ бранша.

Документът със стратегическите изисквания на софтуерната индустрия за реформа на образователната система ще бъде представен на пресконференция, която ще се състои на 11 декември.

Ето част от посланията, които документът съдържа:

1. Икономиката на знанието трябва да стане стратегически национален приоритет. Основен фактор за икономика на знанието е образованието.

2. Софтуерната индустрия може да стане сравнима с туризма при много по-висока добавена стойност само за 10 години, ако се реши въпроса с острия дефицит на кадри и качеството на образование.

3. Необходима е фундаментална образователна реформа. Определени са 18 базови + 32 комплексни компетентности, които са универсални и трябва да се „вградят“ във всички предмети през целия цикъл на обучение - от детската градина.

4. Предлагаме да се създаде овластен Национален съвет за икономика на знанието и образователна реформа, в който да са представени балансирано държавата, образователните институции, бизнеса и гражданските организации. Основната цел на Националния съвет е да определи стратегиите и пътните планове за тяхното осъществяване с обществен контрол на дейностите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас