Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
06 дек
2012
 
 

Услугата за мобилни разплащания CellumPay вече е достъпна у нас

От месец декември притежателите на смартфони могат да правят мобилни разплащания за услугите на Виваком, Софийска вода, Гладен.БГ, Хеликон, Евроброкер, Тип Топ Куриер, и за дарения към Червения кръст.

5993 прочитания

Констанца Григорова, Computerworld България

Доставчикът на иновативни услуги в областта на мобилните разплащания Целум България обяви на 5 декември старта на приложението CellumPay. Приложението за смартфони работи като интелигентен портфейл, чрез който могат да се зареждат предплатени карти и да се плащат сметки, да се правят дарения, да се пазаруват стоки и услуги от Интернет.

След подписване на първите договори с Виваком, Софийска вода, Гладен.БГ, Хеликон, Евроброкер, Тип Топ Куриер, Червен кръст и други търговски партньори, Целум България успешно приключи съвместно тестване на процесите и от 6 декември услугата вече е приложима в реална среда. 

CellumPay работи с всяка издадена от банка в България карта, която по преценка на притежателя, може да се включи в мобилния му смартфон. Процесът на регистрация е максимално улеснен и става само от мобилното устройство. Закупуването на стоки и услуги и даренията се извършва чрез специализирани CellumPay QR кодове, без да е необходимо посещаване на офиси, банки, мобилни оператори или подписване на договори.

При системата за мобилни разплащания CellPay за ползване на приложението е необходима регистрация, при която се въвежда номера на платежната карта. Сигурността както на системата, така и на картата, се гарантира чрез запазване само на половината чувствителни данни в смартфона, а другата половина се съхранява отдалечено в централната база данни. Двете половини данни се събират единствено в процеса на плащане от страна на крайния потребител. Предимство за крайния потребител е, че няма да се налага подписването на нов договор с банката или мобилния оператор, твърдят от Целум България.

Владимир Буюклиев, изпълнителен директор на Целум България.

“Плановете ни за 2013 г. предвиждат да пуснем още няколко нови видове услуги, както и нови приложения на тази услуга през платформата CellumPay. Стартирахме с пет партньора, и имаме още около 30, които в момента са в различна степен на процес на интеграция, но очакваме до края на януари услугата да е достъпна. Всеки потребител, който има смартфон, работещ под операционни системи Android или iOS за iPhone, може да ползва услугата CellumPay, а от 20 декември предвиждаме да пуснем и версията за Windows Phone на пазара. В първото тримесечие на следващата година ще бъде достъпно и приложението за Blackberry, с което покриваме пазара на смартфони“, заяви Владимир Буюклиев, изпълнителен директор на Целум България.

Светослав Иванов, търговски директор на Целум България.

До няколко седмици Green Taxi ще стартира услугата Cellum Pay, а от първото тримесечие на 2013 г. се очаква притежателите на смартфони да могат да  плащат билети за концерти чрез приложението.

“Мобилната кошница на CellumPay е услуга, която ще отворим в началото на следващата година. Първият голям ритейл партньор, който ще предложи услугата в първото тримесечие на 2013 г., е Практикер”, съобщи Светослав Иванов, търговски директор на Целум България.

„България е първата държава в Източна и Централна Европа след Унгария, в която въведохме приложението CellumPay. Успяхме да приложим опита на унгарската компания Cellum (б.авт. - Целум България е дружество, създадено от Корпоративна търговска банка и Cellum - Унгария) и да го развием за нашите условия. Инвестициите на българската компания в тази нова технология за мобилни разплащания, която практически превръща смартфона в интелигентен портфейл, възлиза на 6-цифрено число и не може да се очаква краткосрочна възвръщаемост. Времето ще покаже колко дълъг ще бъде този период”, каза Буюклиев.

Българската услуга, която Целум България стартира, е първата такава, предоставена от компанията със собствена марка - CellumPay. Освен това, България е първата държава в Централна и Източна Европа, в която няколко различни банкови карти могат да бъдат използвани за мобилни разплащания. Българската разработка ще направи възможна оперативната съвместимост на услугите в различни страни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас