Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
06 дек
2012
 
 

Правителството прие концепция за е-правосъдие

5547 прочитания

Предвижда се същинското електронно правосъдие да започне три години след приемането на основния пакет от закони.Правителството прие концепция за въвеждането на електронно правосъдие в България. За финансиране на процеса ще бъдат използвани бюджетът на съдебната власт и заделените целеви средства по Оперативна програма „Административен капацитет“.

Въвеждането на е-правосъдие ще бъде обезпечено със съответните промени в Закона за съдебната власт и в Гражданския процесуален, Административнопроцесуалния и Наказателно-процесуалния кодекси, които регулират основните групи отношения в организацията на работа на органите на съдебната власт.

Концепцията предвижда в 6-месечен срок от приемането на пакета нормативни актове ВСС да предприеме мерки за технологично обезпечаване на е-правосъдие по отношение на органите на съдебната власт, да подготви разработването на единен портал за достъп на гражданите до уеб страниците на органите на съдебната власт и да разработи основните изисквания за работа в условията на е-правосъдие – технологични стандарти за извършване на процесуални действия в е-форма, правила за едновременна работа с електронни и хартиени дела, стандарти и правила за оперативно съвместим обмен на информация между органите на съдебната власт, изисквания за киберсигурност и т. н.

До 36 месеца от приемането на пакета нормативни актове следва да бъдат изградени единен портал на съдебната власт и единна информационна система на съдилищата. Порталът ще осигурява в реално време централизиран и оторизиран достъп до съдържанието на електронните дела, публикуването на е-съобщения и е-призоваване, заплащане на такси, предоставяне на е-услуги и достъп до унифицирани уеб страници на съдилищата. Информационната система на съдилищата ще представлява централизирано хранилище на е-дела и свързаните с тях документи. В нея ще се поддържат единни класификатори, адаптирани в съответствие с европейските изисквания, досиета на магистрати, служители, съдебни заседатели и вещи лица, автоматизирано разпределение на делата, контрол на срокове за изпълнение на етапите в съдебните процеси, контрол на натовареността на магистратите, статистическа информация, справки и отчети в реално време.

Предвижда се същинското електронно правосъдие да започне три години след приемането на основния пакет от закони.

Електронното правосъдие е елемент от реформата в съдебната система. При него чрез пълноценно използване на информационните технологии се осигурява ефективност и прозрачност на съдебната система и удобство за гражданите и юридическите лица. То дава възможност процесуалните права да бъдат упражнявани в електронна форма, да се обезпечи вътрешната организация на работа с електронни дела, да се извършват удостоверителни изявления от органите на съдебната власт, както и обмен на електронни документи между различните органи на съдебната власт, от една страна, и между тях и административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи публични услуги, от друга, обясниха от Министерството на правосъдието.

Електронното правосъдие ще бъде въведено като право, а не като задължение за гражданите. То само разширява възможностите за избор на начин за упражняване на правата им и по електронен път, като остава опцията да бъде предпочетена традиционната форма за протичане на производствата, добавиха от ведомството.

„Подкрепата на всички магистрати за електронното правосъдие за нас е много важна. Концепцията ни предвижда до 3 г. да отпадне хартията в съдилищата и това да е право, а не задължение за гражданите“, коментира министърът на правосъдието Диана Ковачева при откриването на заключителната среща на председателите на съдилища-модели и съдилища-партньори по проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда“.

През ноември Диана Ковачева и министър-председателят Бойко Борисов представиха и новия информационен сайт към Агенцията по вписванията,

чиято цел е да подпомага чуждите граждани при управление на недвижими имоти в България и да позволи препращане на получени сигнали до агенцията. За разработването на сайта правителството отпусна 30 000 лева през юли тази година.

Очаква се сайтът да облекчи работата на инвеститорите и да намали потока от сигнали от тях към чуждестранни посолства в България и наши държавни ведомства. „Новият сайт ще ни осигури предсказуема среда за чуждите граждани и юридическите лица, които инвестират у нас”, каза министър Ковачева добавяйки, че за проекта са помогнали посолствата на Великобритания, Ирландия, Белгия, Норвегия и Русия.

Правосъдният министър посочи още, че много често български и чужди граждани стават жертви на измами с недвижими имоти. „Сайтът работи в реално време, има информация на три езика – български, английски и руски. Хората още преди да достигнат до адвокат могат да видят евентуални проблеми.“

Разработена е възможност за директно запитване от граждани до Агенцията по вписванията, като отговорите се получават до 24 ч., а ако е от компетентността на друго ведомство – до няколко дни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас