Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
06 дек
2012
 
 

НАП пуска нова ключова е-услуга - „Справка за задължения”

До Нова година всички фирми могат да проверят какви задължения и плащания има в персоналната им данъчно-осигурителна сметка в системата на НАП.

18334 прочитания

Владимир Владков

От 12 декември всички фирми и самоосигуряващи се лица ще имат достъп до новата електронна услуга на НАП „Справка за задължения". Тази услуга е първата фаза от мащабния проект за въвеждане на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски от началото на 2013 г., съобщи на пресконференция Росен Бъчваров, директор „Комуникации" на Националната агенция по приходите.

На практика тази единна сметка за плащане започва да действа още от 1 януари 2013 г., като се премахват кодовете за вид на плащането, а системата на НАП автоматично обвързва постъпилите плащания с вписаните в сметката задължения по реда на възникването им, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване" в НАП. Тя добави, че към момента са установени около 5000 компании, при които има най-големи разминавания между плащания и данъчни и осигурителни задължения. „На тези фирми вече сме изпратили съобщения по електронната поща да се явят в офис на НАП, за да се изяснят дали имат стари задължения или има некоректно попълнени данни в платежните нареждания", добави тя.

Атанас Янев - директор „Информационни системи” В НАП, Росен Бъчваров, директор „Комуникации“ в НАП, Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване”, и Росен Иванов - директор на дирекция „Данъчно-осигурителна методология”..

Според изчисленията на НАП, чрез единното платежно фирмите и самоосигуряващите се лица ще спестят годишно от банкови такси общо над 50 млн. лв., а освен това ще се намалят посещенията в офисите на НАП за изчистване на сгрешени кодове, периоди на плащане и др. „Въвеждането на тази сметка се обсъжда през последните 10 г. и тя бе основна пречка фирмите да нямат директен достъп през интернет до данъчните си сметки", поясни Росен Иванов , директор на дирекция „Данъчно-осигурителна методология". Той добави, че през цялата 2013 г. НАП ще провежда кампания за събиране на всички просрочени задължения. Общият брой на физическите и юридически лица, които имат неплатени публични задължения, е 200 000, обяви Бъчваров, но каза, че няма информация каква е сумата на тези неплатени задължения и каква част от тях могат да бъдат погасени поради давност (това са задължения с 5-годишен давностен срок). Тези лица ще имат възможност до края на 2013 г. да формират възражение за погасяване по давност на такива задължения, това погасяване не се прави служебно и автоматично, нужно е писмено волеизявление на длъжника, обясни Бъчваров.

Нови декларации към НАП

Заради новата единна сметка в нормативните документи се въвеждат се нови декларации.

  • Една от тях е  за авансови вноски по ЗКПО и Закона за данъците върху доходите на физическите лица;
  • Декларация по чл.9а от Кодекса за социално осигуряване (при закупуване на осигурителен стаж, за да отиде специално плащането към този фонд);
  • Декларация за избор за възстановяване на права с еднократна вноска по чл.40а, ал.3 от Закона за здравното осигуряване (за завръщащите се в България и плащащи накуп 12 здравноосигурителни вноски за възстановяване на права, за да се обвърже специално плащането с този фонд).
  • Има и промяна в декларацията, която се подава от хората, които сами внасят здравноосигурителните си вноски - декларация образец 7 при липса на друго основание за осигуряване, като се добавя клетка за избор за доход, върху който ще се плащат здравни вноски от тях.

При наличие на няколко публични задължения самоосигуряващите се лица могат да заявят кои задължения за здравноосигурителни вноски погасяват. „При наличие на няколко задължения за ДЗПО, които длъжникът не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, той може да заяви кое от тях погасява", обясняват още от НАП.

„Единната сметка е много подходяща за добросъвестните фирми, които плащат всичките си задължения в срок, коментира Бъчваров. - В трудната икономическа ситуация в България им и фирми, които изпитват трудности да погасят всичките си публични задължения. За тях НАП винаги е предлагала различни решения, включително разсрочване и отлагане на задълженията, плащане на части и др. Новата система не е благосклонна към длъжници, които просто решават да не плащат публичните си задължения или плащат част от тях", добави той.

При доброволното плащане на данъци и осигурителни вноски от 1 януари ще има една сметка и за двата вида плащане (с изключение на ДЗПО). Принудителното събиране на задълженията ще става по отделна сметка, а при повече задължения с един и същ срок за плащане те се погасяват съразмерно. Има и промяна в сроковете за на подаване на декларации 1 и 6 – тези срокове се уеднаквяват, като те се подават в срок до 25 число на месеца, следващ месеца на полагане на труд и възникване на задължението към НАП. „Следователно се очаква едновременно подаване на месечните декларации от осигурителите, като пакет. По този начин се намаляват възможностите за осигурителни измами", коментира Боряна Георгиева. Уеднаквен е и размерът на лихвите за неплатени данъци и осигуровки и според новия закон той е на ниво 10 процентни пункта. 

„Фирмите, които ще проверят сега в Интернет задълженията си към държавата, не трябва да се изненадват, ако открият несъответствия, въпреки че може скоро да са получили удостоверение от НАП за липса на задължения. Това е така, защото когато издаваме удостоверение, ние посочваме само задължения, за които няма обезпечителни мерки или не са обжалвани, които не са разсрочени или отсрочени. Докато в единната сметка всичките тези задължения фигурират. В интернет фирмите ще видят и задължения, за които срокът на плащането им не е настъпил. Все пак в справката ще има текстово обяснение, посочващо в кои случаи има неуточнени плащания или задължения и фирмите трябва да отидат в съответната служба и да ги уточнят", обясни Боряна Георгиева. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас