Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
06 дек
2012
 
 

На България са нужни не повече от два технологични парка

Основното предизвикателство пред фирмите от ИТ сектора е подборът на все повече и по-добре подготвени млади хора

5492 прочитания

Стефан Станчев

Нашият потенциал за развитие на технологични паркове е ограничен, в София е нормално да има един такъв, може би е добре да се направи втори в Пловдив – за агротехнологии и храни. Това каза Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, по време на откриването на третото издание на Международна конференция "Индустрия и иновации 2012". 
“Няма смисъл да се проектират още 4-5 технологични парка в България – продължи министърът. - Тези технологични паркове трябва да бъдат развивани около университетите и научните звена, те не могат да бъдат на голяма поляна. В Европа от 10 техпарка, 3 са успешни, другите имат проблеми със своята устойчивост.”

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Добрев сподели, че иновациите ще са гръбнакът на следващия програмен период, като се надява министерството да получи  повече средства за подкрепа на бизнеса. Той допълни още, че енергийната ефективност на предприятията също не е за подценяване, защото страната ни е на пето място в Европа по енергийна неефективност. Според него отпуснатите средства няма да бъдат по-малко от досегашните, които са на стойност 1,17 млрд. евро. 

“Развитието на индустрията и иновациите

е от съществено значение за икономиката през следващите години, затова правителството прави всичко възможно да привлича повече средства в тях – продължи Делян Добрев. - В годините преди кризата нашата икономика растеше благодарение на инвестиции във финансовия сектор, строителството и туризма, докато след 2009 г. икономиката ни придобива нов облик. През последните години инвестициите в индустрията се запазват и са около 2 милиарда евро на година. С промените в Закона за насърчаване на инвестициите се осигурява конкурентно предимство на секторите с висока добавена стойност.” 
Министър Добрев уточни, че след влизане в сила на промените, в рамките на две години фирмите ще могат да получат обратно от държавата 17,4 на сто от разходите си за човешки ресурси.

Елица Панайотова, изпълнителен директор на София тех парк

Основното предизвикателство пред фирмите от ИТ сектора е подборът на все повече и по-добре подготвени млади хора. Заедно с представители на бизнеса и МОМН се обсъждат възможностите за увеличаване на приема на студенти по компютърни специалности. През 2012 г. са връчени седем сертификата клас А и Б на български и чужди инвеститори, докато през изминалата година броят им е бил едва 4. 

“В началото на следващата година пилотно ще стартира и схема за иновации по оперативна програма “Конкурентоспособност” с възможност за електронно кандидатстване - продължи министърът. - Това ще бъде нещо ново, което смятам, че ще се приеме добре от бизнеса. Друг приоритет през следващия програмен период за ОП „Конкурентоспособност“ ще бъде  подкрепата на производство и износ на продукти с висока добавена стойност.” Министър обясни, че част от общата сума за иновации ще бъде под формата на  ваучерна схема за иновации за фирмите. От цялата сума за иновации - “примерно 400 - 500 млн. евро” една част ще се раздават под формата на ваучери, каза Добрев, без да конкретизира.

Евгени Евгениев от Световната банка

Когато фирмата вземе ваучера, тя ще отиде точно в това научно звено, което ще може да направи нещо полезно за компанията. Така средствата за иновации ще се насочат към науката, и една компания може да инвестира в определена иновация, която да бъде създадена от дадено научно звено, уточни министър Добрев. “Аз харесвам този подход, защото той насочва средствата за наука точно там, където се създават иновациите в полза на бизнеса – обясни Добрев. - Парите по ОП “Конкурентоспособност” трябва да бъдат за  бизнеса и за нещата, от които бизнесът се нуждае.”

На 32 място сме в ЕС по иновации

Според проучване на Европейската комисия (ЕК) България е на 32 място от 34 страни за 2012 г., що се касае за иновации. Това каза Евгени Евгениев от Световната банка, по време на третото издание на Международната конференция "Индустрия и иновации 2012". Според проучване на световния икономически форум, цитирано отново от Евгениев, страната ни е вече 62-та конкурентоспособна икономика в света (сред 144 икономики), което е скок с 12 места в сравнение с 2011 г. По “изтичане на мозъци” България е на 128 място от 144 икономики, по качество на обучението по математика - на 68 място, по наличие на услуги за обучение – 90-то, а по качество на началното образование – 67 място. Когато говорим за национална инвоативна система, ние трябва да говорим за обучението, сподели Евгениев. 

Той разкри данни от проучвания на Световната банка, според които България е паднала с четири места по “лекота за правене на бизнес” за 2012 г. и е вече 66-та в света. “За стартиране на бизнес се справяме сравнително добре – 57-мо място от 185 икономики в света, което е с 9 места спад – продължи Евгени Евгениев. - Когато имаме нужда от динамична и иновативна система, на нас ни трябва адекватна администрация, която да реагира бързо на изискванията на бизнеса, а също така с адекватна регулаторна рамка.  

У нас трябва да се работи серизоно върху хората, които генерират идеите, още от детската градина. Основните фактори за успеха в щата Калифорния, което е добре да го следваме и у нас са: доверие в системата (включително и бизнес средата), менторите (които да консултират предприемачи и това вече се прави от мениджърски фондове) и рисковото финансиране. Трябва да придобием успешния модел на Калифорния: провалът е хубаво нещо, стига да стане бързо и срещу по-малко пари.”

10 - 20 г. трябва да минат, преди “София тех парк” да постигне очакваните резултати

Фокусът, който технологичният парк има дългосрочно, това са spin-off компаниите, стартъпите, малките и средни предприятия, както и децата. Това каза Елица Панайотова, изпълнителен директор на София тех парк, по време на събитието. 
“Целта на проекта за парка е да се постигне концентрация на талант на едно място, но талант, който да има предприемаческия дух – продължи Панайотова. - Трите сфери, върху които технологичният парк се фокусира са: ИКТ, науки за живота (life sciences), включващи природни науки, биотехнологии и др. и енергетика от ново поколение (нови източници на енергия). Компаниите-участници в парка трябва да имат развоен компонент (R&D).”

Панайотова каза, че съвсем скоро паркът ще има нужда от ментори под формата на консултативен съвет. За момента проектът София тех парк разчита на публично финансиране – еврофондове. Дългосрочно проектът ще бъде отворен към публично-частното партньорство. 
“Проектът е вече на 4 месеца, а вече имаме подписан меморандуми със Софийския университет и Техническия университет-София, скоро ще подпишем договор и с БАН – разкри Панайотова. - Трябва обаче да минат между 10 и 20 години, преди технологичният парк да постигне очакваните резултати.

Първата фаза предвижда от 2013 г. да бъдат изпратени млади предприемачи във вече функциониращи стартъп инкубатори в чужбина. Следващата трябва да стартира през 2014 г., когато ще бъде изградена физическата инфраструктура на парка. Година по-късно трябва да бъдат привлечени и запълнени първите лаборатории, както и да се изгради инкубаторът за млади предприемачи.
Екосистемата, която паркът ще развие, ще включва наука, образование, достъп до финансиране и менторска мрежа. Всеки предприемач има нужда от подкрепа за това какви са стъпките, през които трябва да мине, как трябва да организира процеса, как да си напише бизнес плана, кои може да са потенциалните му клиенти, къде може да намери финансиране, пазар.” 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас