Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ лидери
23 ное
2012
 
 

Младата софтуерна компания Aviaso България отвори нов офис в София

Компанията разработва софтуерни приложения за световни авиокомпании с екип от над 20 български специалисти.

16227 прочитания

Владимир Владков

Нов модерен офис, разположен в бизнес частта на софийския „Сердика Център", откри софтуерният разработчик Aviaso България. Името на компанията произхожда от Aviation Software и прави директна аналогия с областта, за която нейните специалисти разработват софтуерни приложения. Aviaso е създадена през 2003 г. от швейцарците Никола Фантини и Рудолф Кристен и българите Георги Митов и Иван Марков, а в момента има 23 служители. Централата на фирмата е в Швейцария, където е офисът и на главният изпълнителен директор Рудолф Кристен, но основната развойна дейност е съсредоточена в софийския офис, има развоен център и в Харков, Украйна.

Част от авиокомпаниите, клиенти и партньори на Aviaso

Кристен и Фантини се познават от времето, когато Фантини е председател на борда на софтуерната компания Sciant, която през октомври 2007 г. бе продадена на VMware и бе създадена VMware България, един от водещите развойни центрове на американската компания. Част от българските специалисти в Aviaso също са работели преди това в Sciant.

Рудолф Кристен, от своя страна, има над 20 г. опит в областта на софтуерния развой, бизнес консултациите и авиацията. Доскоро е бил ИТ директор на швейцарската авиокомпания Belair Airlines, бил е и пилот, включително на самолети като Boeing 757. Кариерата на сегашния главен изпълнителен директор на Aviaso включва още създаване и управление на стартиращата швейцарска фирма TakeFive, разработваща инструменти за обектно ориентиран софтуерен развой. Тази фирма е продадена на Intel. Идеята за развитието на специализиран софтуер за авиационната индустрия се родила, докато е бил на работа именно в Belair Airlines, а добрият опит от съвместната работа с българските програмисти в Sciant е довел до решението за създаване на компанията Aviaso именно у нас. Георги Митов, който в момента е главен оперативен директор на Aviaso, и Иван Марков, главен технически директор на Aviaso, са работили по 8 години в Sciant, като Георги е отговарял там за всички проекти в областта на логистиката и авиационната индустрия. Иван Марков управлява проекта Airline Portal от 2003 г.

Георги Митов, СОО на Aviaso, и Диана Стефанова, управляващ директор на VMware България, си припомнят периода на съвместна работа в Sciant.

Всъщност Airline Portal е един от основните продукти на Aviaso. Този портал обединява цялата информация в една авиокомпания и може да се ползва от нейните екипажи, от наземния персонал и дори от външни доставчици. В момента функционалностите на портала включват информация за екипажите (график на дежурствата и техните промени), полетна информация, комуникации, управление на документи, както и генериране на доклади от различни бази данни на авиокомпанията.

„Сред клиентите на Aviaso са водещи авиокомпании като Thomas Cook, Condor, LOT, Air Berlin, Belair Airlines и други, партнираме си и с Pratt & Whitney – водещ производител на двигатели за авиоиндустрията", каза Рудолф Кристен по време на откриването на новия офис на компанията.

Работните помещения за двама до 4 човека са достатъчно просторни и светли

Атмосферата в офиса се стреми да подпомогне продуктивността и креативността на служителите. Работните помещения за двама до 4 човека са достатъчно просторни и светли, а фактът, че офисът е разположен на седмия етаж на Сердика Център, осигурява не само добра гледка, а и паркинг, както и достъп до различни видове градски транспорт.

Освен с кухненско помещение, програмистите разполагат и с джаги за разпускане, а в един от кабинетите е инсталиран компютърен симулатор за управление на различни типове самолети. Според Георги Митов средата в новия офис допринася за поддържането на сплотен и креативен екип, хората могат да разчитат един на друг.

програмистите разполагат и с джаги за разпускане

В една от стаите е инсталиран компютърен симулатор

Полет с Чесна на симулатора в офиса на Aviaso

„Имаме структура, която лесно се възприема от хората, няма строга йерархия или излишна бюрокрация. Ценим отворената комуникация и обмяната на идеи между всички хора в екипа", добави той. Тази открита и приятелска атмосфера личеше и при откриването на новия офис – липсваше официална част, а всички служители и техните партньори и приятели се забавляваха заедно, коментираха нови идеи и бъдещите възможности. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас