Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Социален софтуер и офис продуктивност
15 ное
2012
 
 

IBM спира марката Lotus и готви публична бета на Notes и Domino 9.0 Social Edition

Финалното издание на Notes и Domino 9.0 Social Edition ще излезе през първото тримесечие на 2013 г.

5262 прочитания

Марката Lotus ще бъде заместена от марката IBMIBM ще пусне публичната бета на версия 9.0 на клиента Notes Social Edition и на приложния сървър Domino Social Edition на 14 декември, а официалното издание ще дебютира през първото тримесечие на 2013 г. Софтуерът обаче вече няма да е под марката Lotus.

Това ще е първата бета на Notes и Domino от доста време насам, но заради важността на тази версия компанията се е решила на публична тестова фаза, сподели в блог Ед Брил, директор на управлението на продуктовите линии и ръководител на решенията за сътрудничество в IBM.

С тази бета Notes и Domino ще се присъединят към останалите софтуерни продукти на компанията, които неотдавна също изоставиха марката Lotus за сметка на марката IBM, която е по-силна, каза Брил.

Lotus стана част от IBM, когато компанията придоби Lotus Development Corporation през 1995 г.

Друго интересно нещо около новото издание на Notes и Domino е, че по-рано то всъщност беше познато като 8.5.4, но вече включва толкова много новости, че в IBM са решили, че трябва да бъде отбелязано като 9.0. Догодина компанията все пак ще пусне версия, наречена 8.5.4, но тя ще е с цел поддръжка и няма да включва нищо ново.

Една от новостите позволява на някои Notes приложения да работят без модификация в браузър в Windows PC, ако в браузъра бъде инсталиран специален плъгин. Потребителите не е необходимо да инсталират пълния Notes клиент, за да работи приложението.

Ъпгрейдът идва и с модернизиран потребителски интерфейс, нови функции в имейла и календара, поддръжка на SAML (security assertion markup language), поддръжка на Traveler върху System i сървър и редица подобрения в развойната платформа Xpages.

Новите Notes и Domino Social Edition бяха обявени за пръв път на конференцията Lotusphere 2012 и са в процес на разработка от повече от година, сподели Брил. Първият външен бета код бе пуснат през април тази година, но ограничено.

IDG News Service Лондон

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас