Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуализация и облаци
15 ное
2012
 
 

VMware: Що е то софтуерно дефиниран център за данни?

Рей О'Фаръл, старши вицепрезидент продуктов инженеринг във VМware, и Патрик Шанзон, старши директор „Връзки с разработчици” в компанията, представиха пред български разработчици платформата CloudFoundry за лесно създаване на облачни приложения.

6705 прочитания

На 12 ноември лидерът при виртуализиращите решения VMware организира в България първата си конференция за разработчици CloudFoundry Open Tour, част от серията световни събития, посветени на облачната платформа с отворен код. Конференцията събра близо 300 български софтуерни разработчици, които се запознаха с технологии и добри практики в разработката на облачни приложения със SpringSource, Java, Ruby, Node.js, Python, PHP, както и eфективното използване на услуги като MySQL, MongoDB, Redis, Postgres и RabbitMQ върху Cloud Foundry.

Конференцията на VMware CloudFoundry Open Tour събра близо 300 български софтуерни разработчици

Събитието показа на българските софтуерни инженери как могат бързо и ефективно да мигрират към облачно базирана инфраструктура и да разработват своите приложения върху публични или микро Cloud Foundry инсталации. На финала на конференцията се проведе и специално състезание хакатон, по време на което участниците разработваха и инсталираха приложение за Cloud Foundry в рамките на 2 часа. Победителят спечели iPad, като разработките се оценяваха по редица критерии като полезност на разработеното приложение, дизайн на потребителския интерфейс, ползваемост и техническа иновативност и мащабируемост. Cloud Foundry представлява платформа, предоставяна като услуга (Platform as a Service), върху която се разработват, инсталират и развиват облачни приложения от ново поколение. Платформата е с отворен код и дава голяма свобода на потребителите при избора им на облачни среди и услуги.

Рей О'Фаръл, старши вицепрезидент продуктов инженеринг във VМware

За платформата CloudFoundry и визията на компанията за софтуерно дефинираните центрове за данни (SDDC) разговаряме с Рей О'Фаръл, старши вицепрезидент продуктов инженеринг във VМware, и Патрик Шанзон, старши директор „Връзки с разработчици" в компанията.

Опишете с няколко думи платформата CloudFоundry и нейното място в процеса на развитие и внедряване на облачни приложения от ново поколение.

Рей О'Фаръл: Cloud Foundry се появи като логично продължение на сериозния фокус, който VMware има върху разработването на корпоративни приложения за облачни инфраструктури. Придобиването на SpringSource също бе важна част от този процес. Много потребители на SpringSource така или иначе разчитаха на облака за своите приложения и това обуслови появата и на CloudFoundry – платформа, предоставяна като услуга (PaaS). Като инициатива на VMware първоначално тя бе развивана вътре в компанията като облачна услуга, а след това бе отворена и към външни разработчици.

Патрик Шанзон: За първи път тази платформа бе представена през април 2011 г. Една от ключовите характеристики на CloudFoundry, която я отличава от останалите PaaS предложения, е отвореният код, достъпен за всички разработчици. Това дава възможност на цялата екосистема от софтуерни инженери да развиват на базата на този код свои публични или частни облачни услуги и приложения.

Какъв тип разработчици привлече конференцията в София?

Патрик Шанзон: Доволен съм, че профилът на участниците в събитието отговаряше изключително точно на нашите цели и очаквания. Конференцията е насочена основно към два типа разработчици. От една страна, това са такива, ползващи активно SpringSource, както и софтуерни специалисти, работещи с корпоративни Java приложения. На тях CloudFoundry осигурява възможност бързо и лесно да създават и внедряват корпоративни приложения в публични или частни облачни инсталации. Платформата дава изключителна свобода при избора на облачни среди и услуги и е особено подходяща за корпоративни цели.

От друга страна, таргетираме и разработчиците на по-потребителски ориентирани приложения, на мобилни и социални апликации за крайните потребители, свързани с изключително интерактивни програми като Gmail или Google Maps, например. Тези потребители получават ценна поддръжка от VMware относно Spring като програмна среда, както и за още по-модерните Ruby и Node.js.

Какво представлява софтуерно дефинираният център за обработка на данни (ЦОД) и какви са характеристиките на този нов тип ЦОД?

Рей О'Фаръл: На макро ниво това, което прави VMware, е да отдели прилежащия хардуер, така че той да се управлява значително по-лесно. Да вземем за пример изчислителните ресурси. Преди 2 – 3 г. пускането на нов хардуер в експлоатация отнемаше дни или дори месеци, а сега с виртуализацията това става за часове. За да преминете на следващото ниво обаче, трябва да виртуализирате целия ЦОД, а не само сървърите – подсистемата за съхранение, комуникационната, изчислителната. Отделянето на хардуера от управлението дава възможност да се автоматизират тези прилежащи подсистеми. Получавате цялостен поглед към тях и те могат да се ползват от различни приложения, постигате много по-висока отказоустойчивост на ЦОД, получавате ново ниво на управляемост и програмируемост. В резултат на тази автоматизация нови приложения вече ще могат да се стартират дори за минути.

Идеята е различни функционалности като такива по сигурността, съхранението и т.н. да бъдат предоставяни автоматично още с пускането на дадено приложение. Досега тази визия не включваше софтуерно дефинираното съхранение, но на неотдавнашната конференция VMWorld в Сан Франциско обявихме ранна версия на продукта vSAN. Така че вече имаме цялостен софтуерно дефиниран подход към всички подсистеми в ЦОД за реализация на софтуерно дефиниран център за данни (SDDC).

Една от ключовите характеристики на SDDC е автоматизация, базирана на правила. По този начин самият център сам взима решения в областта на разпределението на натоварването, "знае" как да „се настрои" за реакция на различните типове приложения, а това е много важно при тези моментни пикове на работните товари в центровете за данни. Работим активно с доставчиците и на мрежово оборудване, и на системи за съхранение, така че да осигурим подобна функционалност и на сега съществуващата инфраструктура.

Кои сектори биха „прегърнали" първи идеята за софтуерно дефиниран ЦОД, може би телекомуникационните оператори?

Според VMware, SDDC е най-подходящото средство за бързо разгръщане на облачна инфраструктура, чрез която на крайните потребители да бъдат доставяни услуги с SLA ниво. По този начин потребителите ще получават толкова изчислителни ресурси, за колкото плащат, това съхранение на данни, за което плащат, мрежова производителност, за която биха искали да плащат. Така че според нас, най-добрият клиент за SDDC e потребителят, който иска да изгради облачна инфраструктура с подобни функционалности. Това може да е дори частен облак, скрит зад защитна стена. Както на ниво големи доставчици на услуги, така и всеки отделен CIO може да се убеди в сериозните предимства от такъв подход, изразяващи се в ефективност на процесите и директно намаляване на оперативните разходи.

Ще има ли нужда от ново обучение на ИТ специалистите заради въвеждането на технологиите за софтуерно дефинирани центрове за данни?

Много от корпоративните приложения представляват вертикални групи. В големите предприятия има по една такава група (включваща сървърни, мрежови и съхраняващи ресурси) и компанията има нужда от експерти за всяка една от тях. Ако тези предприятия преминат към софтуерно дефиниран ЦОД, експертизата на тези специалисти се запазва, като те получават сериозно ниво на автоматизация и не се нуждаят от толкова хора за обслужване на тези ресурси.

Рей О'Фаръл: Българските разработчици реално вече участват активно в този процес, тъй като тук, в България, се разработват ключови елементи от стратегията за развитие на SSDC, такива, които стоят в основата на този тип ЦОД.

Някои анализатори смятаха, че софтуерно дефинираните мрежи (SDN) са вид заплаха за VMware и нейната водеща роля при сървърната виртуализация в ЦОД, но последните придобивания на компании като Nicira и DynamicOps сякаш опровергават тази теза?

SDN e точно тип отделяне на прилежащата мрежова инфраструктура от управлението и нейното програмиране по много динамичен начин, така че да подпомогне работата на виртуалните машини по целия свят. Именно това обича да прави VMware, това е в ДНК-то на компанията. Така че SDN и SSDC e точно полето, в което VMware би искала да играе, не го виждаме като заплаха, а като логична стъпка по пътя в абстракцията на всички елементи в ЦОД. Именно затова и наскоро придобихме Nicira, водещ разработчик на SDN решения. Чрез тяхната експертиза сме убедени, че тези решения ще могат да работят в хетерогенна среда с устройства на различни производители, с различни хипервайзори.

Ще участва ли българският екип от разработчици в развитието на технологии за софтуерно дефинирани ЦОД?

Българските разработчици реално вече участват активно в този процес, тъй като тук, в България, се разработват ключови елементи от стратегията за развитие на SSDC, такива, които стоят в основата на този тип ЦОД. Развойният център на VMware в София е най-големият за компанията в EMEA – екипът се състои от 350 професионалисти, голяма част от които са фокусирани в областта точно на автоматизацията и управлението на облачни среди.

Разговора води Владимир Владков 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас