Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PC компоненти
13 ное
2012
 
 

Intel обяви Xeon Phi копроцесори за HPC системи

6010 прочитания

Корпорацията Intel представи Intel Xeon Phi coprocessors (копроцесори), известни и с кодовото наименование "Knights Corner", които са предназначени да се използват във високопроизводителните изчислителни системи (HPC). Този анонс е предизвикан от приоритетите на глобалния бизнес и изследванията с цел по-точно да се прогнозират климатичните модели, създаване на по-ефективни енергийни ресурси, както и разработване на медикаменти. Intel Xeon Phi се изработват по 22-нанометровия технологичен процес с 3D tri-gate транзистори. Първите представители на предвидените за работа във високопроизводителни сървъри и суперкомпютри Xeon Phi чипове имат по над 60 изчислителни ядра и осигуряват повече от терафлопсизчислителна мощ, твърди официалната информация от корпорацията.

На базата на архитектурата Intel Many Integrated Core (Intel MIC) , Intel Xeon Phi coprocessors ще допълнят съществуващите Intel Xeon чипове E5-2600/4600, за да доставят серизона производителност за паралелни приложения. Фамилията Intel Xeon E5 е в основата на множество TOP500 HPC системи , които предлагат Petascale изпълнение (един квадрилион операции с плаваща запетая в секунда). Сега с Intel Xeon Phi продуктите, които извършват голяма част от "силно паралелна” обработка, Intel вярва, че тази мощна комбинация ще помогне да се проправи пътя към Exascale компютинга, което би дало хилядократно увеличение в изчислителните възможности на Petascale.

Intel Xeon Phi coprocessor се възползва от познати езици за програмиране, модели на паралелизъм, техники и инструменти за разработчици, които са на разположение за Intel архитектура. Това помага да се гарантира, че софтуерните компании и ИТ отделите са оборудвани с по-широко използване на паралелен код, без преквалификация на разработчиците на маркови и хардуер специфични модели за програмиране, свързани с ускорители. Intel предоставя софтуерни инструменти, за да помогне на учени и инженери да оптимизират своя код и да се възползват изцяло от Intel Xeon Phi coprocessors , включително Intel Parallel Studio XE и Intel Cluster Studio XE.

Фамилията Intel Xeon Phi coprocessor 3100 е предназначена за тези, които искат да работят с compute-bound натоварвания като природонаучни приложения и финансови симулации. Фамилията Intel Xeon Phi 3100 ще предложи над 1000 Gigaflops (1 TFlops) производителност с удвоена прецизност, поддържка на до 6GB памет при 240GB/sec, и серия от характеристики за надеждност, вкличително кодове за коригиране на грешки при паметта (ECC). Фамилията ще работи в рамките на 300W TDP ниво

Intel Xeon Phi 5110P копроцесори предоставят допълнителна производителност при по-нисък power envelope, подчертават от компанията. Те достига 1,011 Gigaflops (1,01 TFlops) производителност с удвоена прецизност, и поддържат 8GB GDDR5 памет при по-висока 320 GB/sec. 225 вата е TDP нивото на Intel Xeon Phi coprocessor 5110P, като те са подходящи за capacity-bound работни натоварвания като създаване на дигитално съдържание и проучвания за енергията. Тези процесори се предоставя на първоначални клиенти и е включен в 40-тото издание на top500 list.

За да предостави ранен достъп до новата Intel Xeon Phi coprocessor технология на клиенти като Texas Advanced Computing Center (TACC), Intel допълнително предложи индивидуализирани продукти: Intel Xeon Phi coprocessor SE10X и Intel Xeon Phi coprocessor SE10P. Те предлагат 1073 GFlops производителност с удвоена прецизност при 300W TDP като останалите спецификации са подобни на тези на Intel Xeon Phi coprocessor 5110P.

Към настоящия момент над 50 производителя разработват решения на базата на Intel Xeon Phi coprocessors, информират от технологичния гигант.

Мнозинството от суперкомпютрите от TOP500 Supercomputers са избрали Intel като двигател на компютърните технологии.

Повече от 75 процента (379 системи) от суперкомпютрите в 40-тото издание на класацията Top500 работят с Intel процесори. От системите, които правят своето първо появяване в класацията, базираните на Intel системи представляват над 91 процента.

Доставките на Intel Xeon Phi coprocessor 5110P са вече започнали, като от 28 януари ще бъдат налични на пазара на препоръчителна клиентска цена от $2649. Продуктовата линия Intel Xeon Phi coprocessor 3100 ще бъде налична през първата половина на 2013 с препоръчителна клиентска цена под $2000.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас