Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
06 ное
2012
 
 

НАП с пет нови електронни услуги от началото на месеца

Порталът на НАП вече предлага 45 e-услуги, достъпни за граждани и фирми.

5379 прочитания

Пет нови електронни услуги предоставя на своите клиенти Националната агенция за приходите (НАП) от 1 ноември. С това e-услугите, достъпни за граждани и фирми, както с електронен подпис, така и без, стават общо 45.

От началото на ноември гражданите и фирмите, които притежават квалифициран електронен подпис могат да подават заявление за регистрация и дерегистрация по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), както и три описа за налични активи по ЗДДС.
Това са:
- Опис за наличните активи и на получените услуги преди датата на регистрацията по ЗДДС, за които е налице право на приспадане на данъчен кредит (Опис по чл. 74 ЗДДС);
- Опис на наличните активи към датата на регистрацията по ЗДДС, за които е начислен данък при предишно прекратяване на регистрацията по закона и за които е налице право на приспадане на данъчен кредит (Опис по чл. 76 ЗДДС);  
- Опис на стоките и услугите, получени във връзка с правоприемство, за които е налице право на приспадане на данъчен кредит (Опис по чл. 10 от ЗДДС).

Първата електронна услуга, която НАП представи на своите клиенти през 2003 г., беше именно подаването на ежемесечните справки-декларации по ДДС. Днес над 80% от всички, регистрирани по ДДС компании, подават месечните си декларации по електронен път. Годишно в НАП постъпват по над 70 милиона електронни документа – декларации, справки, искания за издаване на удостоверения и др.

От началото на ноември на сървъра на Националната агенция за приходите е инсталиран нов сертификат с разширена валидация, с което порталът за електронни услуги на ведомството стана по-сигурен за своите клиенти, обясниха от приходната администрация. По този начин е решен проблемът за част от потребителите на сайта, на които се визуализираше предупредително съобщение относно сигурността на уеб портала, обясняват от НАП.

Сертификатите с разширена валидация удостоверяват автентичността и произхода на фирмените портали, като това създава допълнително доверие за техните потребители. При сертификатите с разширена валидация уеб браузърите показват зелена адресна лента с името на организацията, която е собственик на сертификата. По този начин потребителят може да се увери, че сайтът предоставя максимална защита на неговите данни.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас