Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
11 окт
2012
 
 

Gartner даде PC короната на Lenovo, IDC смята, че HP все още е No1

Данните на двете анализаторски организации за PC продажбите през Q3 2012 се разминават леко, но достатъчно, за да си разменят местата HP и Lenovo.

3080 прочитания

Lenovo е отнела короната на Hewlett-Packard, продавайки най-голям брой персонални компютри за третото тримесечие на т.г., показва проучване на Gartner, публикувано в сряда. Lenovo е успяла да се изкачи на първо място за периода в условията на спадащи PC доставки в резултат на слабата икономика и натиска от страна на мобилните устройства, обясняват от Gartner.

От четирите водещи PC доставчици само Lenovo е успяла да увеличи продажбите си – с почти 10% до 13,77 млн. броя, което й осигурява 15,7% пазарен дял, твърдят от Gartner.

Продажбите на HP за тримесечието са спаднали с 16,4% до 13,55 млн. броя, които й отреждат второ място с 15,5% пазарен дял. Dell е на трето място с 10,5% дял след намаляване на доставките й за периода с 13,7%.

Подобно изследване, публикувано от IDC в сряда, показва, че HP е успяла да задържи първото си място на PC пазара, продавайки 13,95 млн. PC-та срещу 13,82 млн., реализирани от Lenovo.

HP обяви, че IDC прави по-пълен преглед на пазара. „Въпреки че на пазара има разнообразни доклади за PC дяловете, някои от тях не измерват пазара в неговата цялост. Анализът на IDC включва изключително важния сегмент на работните станции и затова е по-всеобхватно. В доклада на IDC HP заема позиция No. 1 при PC-ата", заяви говорителят на HP Майк Хокeй.

Данните на двете анализаторски организации за PC продажбите през Q3 2012 се разминават леко, но достатъчно, за да си разменят местата HP и Lenovo.

Lenovo се е възползвала от изградените си канали за дистрибуция и някои „грешни стъпки" на своите конкуренти, пишат от IDC. HP все още се опитва да възстанови нивото на своя PC бизнес след неудачния план да продаде или отдели това поделение. Dell се отдръпна от пазара на машини с нисък марж на печалба и се фокусира върху продукти, които й носят по-голяма печалба.

Като цяло обаче световните PC доставки за третото тримесечие са спаднали с 8,3% спрямо същия период на 2011 г., достигайки общо 87,5 млн. броя, твърдят от Gartner.

Третото тримесечие, което включва и сезон „Отново на училище", обикновено е доста силен за доставчиците на персонални компютри, но сега и то бе засегнато от слабата световна икономика и от преориентирането на купувачите към смартфони и таблети. Освен това новата категория тънки и леки лаптопи, наричани ултрабуци, не успя да съживи PC продажбите през това тримесечие, добавят от IDC.

За бъдещите продажби анализаторите предвиждат слаб пазар за PC-ата поне до пускането на Microsoft's Windows 8, твърди Дейвид Дауд, директор проучвания в IDC.

Президентските избори в САЩ на 6 ноември могат да стимулират PC пазара, каза той, основно чрез изясняване на икономическите планове на правителството, които евентуално ще окуражат производителите да инвестират в разработката на нови продукти.

Доставчиците се опитват да изчистят складовете си от Windows 7 компютри и заявки спаднаха, тъй като купувачите чакат Windows 8, смята Дауд. Новата операционна система може да помогне на PC продажбите да се възстановят през четвъртото тримесечие и през цялата 2013 г., прогнозира анализаторът.

Освен Windows 8 възстановяването на PC продажбите ще зависи и от успеха на тънките и леки компютри, включително продуктите с „таблетни" функции като сензорни екрани, дълъг живот на батерията и моментално включване.

„Съживяването на PC пазара трябва да бъде свързано с начина, по който гледат на следващото поколение компютри", каза Дауд, добавяйки, че цените на ултрабуците трябва да спаднат.

Днес цените на моделите ултрабуци започват от около $600 и стигат до над $1000 за повечето модели. Intel, основният поддръжник на ултрабуците, каза, че цените ще намаляват през следващите години.

IDG News Service, Ню Йорк 

ЕТИКЕТИ:
PC пазарIDCGartner
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас