Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
04 окт
2012
 
 

Робот се учи да рисува с четка (видео)

Учените се надяват, че роботът ще може да се ползва за обучение на студенти при сложни задачи

11188 прочитания

Учени от японския университет Keio са разработили робот, който може да научи сложни ръчни задачи като калиграфията например.

Роботът, показан на тазседмичното изложение Ceatec близо до Токио, разполага с два чифта ръце, всеки от които хваща обект.

По време на демонстрацията долният чифт държи четка, която се ползва традиционно в Япония в калиграфията. Четката бе на нивото на масата, като се поставя точно на мастилницата. Горният чифт ръце държеше писалка, но тя бе във въздуха.

Роботът е Роботът е свързан, така че каквото се прави с писалката чрез горния чифт ръце, се повтаря от четката, държана от долния чифт. Така че когато ученият хвана горната писалка и мушна надолу няколко пъти, това доведе до потапяне на четката в мастилницата.

След това той завъртя писалката наляво и изпълни движенията, с които долната четка изписва голям китайски йероглиф за „дърво" на този лист хартия.

Когато това се случи, последователността се записва на компютър. Няколко секунди по-късно роботът получи команда да повтори действието, което току-що е научил, като този път горната писалка не бе пипана.

Роботът на Ceatec e базиран на система, разработена преди 4 години, каза Шунсуке Яжима, изследовател в Keio, един от водещите японски университети.

Той каза, че обмислят да ползват робота за учебни приложения, тъй като учителят не винаги е налице. На теория роботът може да копира точно всяко действие, на което е научен, то може да се ползва за обучение по калиграфия или може би с лека модификация на други занаяти, изискващи практикуване и работа с ръчни инструменти.

IDG News Service, Сан Франциско 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас