Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
03 окт
2012
 
 

1/4 от мерките за възобновяване на икономическия растеж в ЕС са за цифрова икономика

Мерките са насочени към четири основни движещи сили на икономическия растеж, трудовата заетост и доверието на потребителите.

3064 прочитания

Акт за единния пазар II, съдържащ дванадесет ключови мерки, които предстои да бъдат приети бързо от институциите на ЕС, прие Европейската комисия на 3 октомври. Мерките са насочени към четири основни движещи сили на икономическия растеж, трудовата заетост и доверието на потребителите: а) интегрирани мрежи, б) трансгранична мобилност на гражданите и предприятията, в) цифрова икономика и г) мерки в подкрепа на социалното сближаване и преки ползи за потребителите.

Трите мерки, заложени в направление “Цифрова икономика”, са обвързани с доизграждането на цифровия единен пазар до 2015 г. Едно от предложенията на ЕК е да се улесни електронната търговия в ЕС, като платежните услуги се направят по-лесни за ползване, по-надеждни и по-конкурентоспособни. Следващата идея на Евросъюза е да се преодолее основната причина за липсата на инвестиции във високоскоростни широколентови връзки, т.е. инженерно-строителните разходи. Третата мярка за изграждането на цифрова икономика е при възлагането на обществени поръчки да се въведе електронното фактуриране, тъй като то е доказан начин за икономия на финансови средства.

На 10 октомври на уебсайта на Google ще се проведе онлайн дискусия по въпросите на единния пазар. До пролетта на 2013 г. ЕК ще представи всички ключови законодателни предложения във връзка с Акта за единния пазар II, а до края на 2013 г. — свързаните с него незаконодателни предложения. Европейският парламент и Съветът на ЕС се призовават да приемат законодателните предложения като приоритет до пролетта на 2014 г.

„Единният пазар може да допринесе повече за европейските граждани и предприятия, заяви комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. - Актът за единния пазар II изисква от нас, създателите на политики, делова и съсредоточена работа и конкретни резултати. Убеден съм, че дванадесетте ключови мерки, които представяме днес, ще получат степента на политическа ангажираност, която заслужават. Това е възможност да оползотворим нашето огромно преимущество — единния пазар, така че нашата социална пазарна икономика отново да стане конкурентоспособна и просперираща“.

Актът за единния пазар II следва първия набор от мерки, представен от ЕК — Акт за единния пазар I (IP/11/469), и представлява нов етап в процеса на разширяване и задълбочаване на интеграцията на единния пазар.
С него се отбелязва 20-та годишнина на единния пазар на ЕС и се открива Седмицата на единния пазар (15—20 октомври 2012 г.), по време на която в целия ЕС ще се проведат мероприятия под наслов „Заедно за нов растеж“ и хората, които разработват политики, и гражданите ще имат възможност да обсъдят постиженията и предизвикателствата на единния пазар и да предлагат нови идеи.

Актът за единния пазар II включва още следните мерки:

- Мобилност на гражданите и предприятията:
Свободното трансгранично движение е залегнало в основата както на единния пазар, така и на самия Европейския съюз. При все това, все още съществуват практически и правни пречки, които възпрепятстват мобилността на гражданите, стопанските дейности и инвестициите. С Акта за единния пазар II Комисията предлага:
(i) порталът EURES да се превърне в пълноценен инструмент за трансгранично посредничество за намиране на работа и набиране на персонал;
(ii) да се въведат разпоредби за мобилизиране на средства за дългосрочно инвестиране за частни дружества и дългосрочни проекти;
(iii) да се модернизира производството по несъстоятелност, като се започне с трансгранични дела, и да се стимулира създаването на стопанска среда, в която неуспешните предприемачи да могат да получат втори шанс.

- Социално предприемачество, социално сближаване, доверие на потребителите:
успехът на единния пазар зависи също и от икономическото и социалното участие, което той може да осигури. Потребителите трябва имат доверие в единния пазар, а гражданите в целия ЕС — възможност да се възползват от неговите преимущества. Комисията възнамерява да постигне тази цел чрез конкретни инструменти на вътрешния пазар, включително:
(i) подобряване на правилата за безопасност на продуктите и действително прилагане на тези правила;
(ii) мерки за осигуряване на широк достъп до банкови сметки, прозрачни и съпоставими такси за банкови сметки, както и по-лесна смяна на банковата сметка.

- Транспортни и енергийни мрежи:
ефективните и изцяло интегрирани транспортни и енергийни мрежи са гръбнакът на единния пазар. Възможностите, които предоставят Кохезионният фонд и структурните фондове, трябва да бъдат съпроводени от ангажимент по отношение на конкуренцията, избора и качеството на услугите в целия ЕС. За да бъде осъществена тази цел, Актът за единния пазар II включва:
(i) мерки с цел предоставянето на вътрешнодържавни услуги за железопътен превоз на пътници да се отвори за по-нататъшна конкуренция в рамките на ЕС;
(ii) мерки за подобряване на единния пазар в областта на морския транспорт;
(iii) мерки за ускоряване на осъществяването на инициативата за единно европейско небе;
(iv) мерки за по-ефективно прилагане на съществуващото законодателство на ЕС в областта на енергетиката.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас