Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
03 окт
2012
 
 

Президентът Плевнелиев откри фабриката на R&M в София

Швейцарската компания инвестира във фабрика за оптични системи, научно-развойно звено, отдел за снабдяване, разширява търговските операции.

5989 прочитания

Владимир Владков

Нова производствена база за фиброоптични продукти и платформи откри на 2 октомври в София швейцарската компания Reichle & De Massari. Фабриката бе открита официално от президента на България Росен Плевнелиев, а на събитието присъстваха още Питър Райхле, съсобственик на фамилната швейцарска компания и член на Борда на директорите, Ханс Хес, председател на Борда на директорите на R&M AG, дамата-посланик на Швейцария Н. Пр. Регина Ешер, както и Борислав Стефанов, управляващ директор на Българската агенция за инвестиции.

Изключително съм щастлив, тъй като това е фабрика, построена по най-високите световни стандарти за качество. Излезлите оттук продукти с марка „Произведено в България" ще се изнасят по целия свят. Горди сме, че световен лидер, символ на качество, консерватизъм и най-добрите световни технологии в областта на мрежите за пренос на данни, инвестира в България. В тази фабрика 100 млади, интелигентни, способни българи ще получат едно достойно бъдеще, ще произвеждат продукти на световно ниво", заяви при откриването президентът Росен Плевнелиев. 

На официалното откриване присъстваха Борислав Стефанов, управляващ директор на Българската агенция за инвестиции, Н.Пр. Регина Ешер, посланик на Конфедерация Швейцария, президентът на Р. България Росен Плевнелиев, Питър Райхле, съсобственик на фамилната швейцарска компания и член на Борда на директорите, и Ханс Хес, председател на Борда на директорите на R&M AG.

Според Питър Райхле, съсобственик и член на БД на R&M, през миналата година компанията е решила да прехвърли част от производството си в чужбина заради силния швейцарски франк, който намалявал конкурентоспособността на фирмата, която работи предимно за износ. Компанията е избрала България, защото е член на ЕС, предлага висококвалифициран персонал и по-ниски други разходи, но най-вече заради досегашната дейност на българското поделение на компанията. R&M България бе създадена през 2008 г., когато купи българския си дистрибутор ФриНет, чийто управител бе Александър Петров. Той пое ръководството на R&M България, което отговаря за бизнеса на компанията не само в София, а и в Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Кипър. От началото на 2011 г. дружеството отговаря и за пазарите в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Косово, Черна гора, Румъния и Словения. 

Ханс Хес, председател на борда на директорите на R&M AG, добави, че е впечатлен от кратките срокове, в които са успели да достигнат от идеята до напълно функциониращо предприятие. „От покупката на тази сграда на 1 декември 2011 г., до пускането на завода в експлоатация минаха само 9 месеца, което е нормално за един родилен процес, пошегува се Хес. - Убедени сме, че с българското си предприятие ще успеем да победим дори китайските ни конкуренти", каза той и допълни, че освен производството на оптични системи, в София вече има и развоен център, в който работят шестима швейцарски инженери, като към екипа ще се присъединят поне още толкова български специалисти. В софийския офис има и отдел за доставки (засега само 1 служител, но се планират поне още 2 или 3 работни места), както и отдел за следпродажбено обслужване, а търговският офис разширява обхвата си на дейност. 

Президентът Росен Плевналиев направи обиколка в производствения цех на новооткритата фабрика за фиброоптични компоненти на Reichle & De Massari.

Борислав Стефанов заяви, че проектът е важен не само заради стойността на инвестицията. „В сградата са вложени 10 млн. лв., още толкова са инвестирани в оборудването, разкрити са 100 работни места и се очаква в следващите години да бъдат отворени поне още толкова, което е важен знак в трудната и за България, и за Европа икономическа ситуация. По-важното за нас като Агенция за инвестиции е, че ще можем да даваме за пример на други инвеститори решението на R&M да избере България. R&M е сред 500-те най-големи фирми в Швейцария и e сред топ 3 производителите в Европа в неговата област", добави шефът на агенцията за инвестиции. Приходите й за 2011 г. надхвърлят 160 млн. евро, а общият брой на служителите й по света е около 600. 

Швейцарската посланичка Регина Ешер допълни, че Швейцария е номер 1 в света по конкурентоспособност именно, защото фирмите следят за високата ефективност на разходите си. Чрез R&M България получава висококачествени швейцарски инвестиции, уверена е Ешер. „Като представител на швейцарската държава съм привърженик да се откриват работни места в Швейцария, но ако швейцарски компании трябва да изнесат своята дейност в чужбина, бих препоръчала да го направят именно в България", каза тя, споменавайки, че R&M се присъединява към големите швейцарски инвеститори у нас като Nestle, ABB, Holcem и др. 

Работно място за грубо шлифоване на края на оптичното влакно.

Според Росен Плевнелиев страната ни вече е започнала да се препозиционира в инвестиционен план. „През 2008 г. в България се инвестираше преди всичко в недвижими имоти и финансови услуги, а днес делът на тези инвестиции е само 15% от преките чужди инвестиции у нас. Останалите 85% са вложения във фабрики, машини, технологии – все с хоризонт за бъдещето, заяви президентът. - Швейцария е най-конкурентната държава на планетата, символ на най-високото качество и затова се радваме, че именно швейцарска компания избра да инвестира в България. Те обаче избраха страната ни съвсем съзнателно – заради таланта на тези млади българи, които виждаме днес тук."

Плевнелиев изтъкна и ролята на Александър Петров, управител на "R&M България Пръдакшън" и "R&M България". „Това е човекът, който посветено от десетки години работи за успеха на швейцарската компания и нейните технологии у нас и в другите страни от региона. Той има силна заслуга именно България да бъде избрана за тази инвестиция. Такава инвестиция се прави и заради доверие, и заради много труд", каза президентът. 

Ханс Хес, вдясно, посочи Александър Петров като „основен двигател

Ханс Хес също посочи Александър Петров като „основен двигател" на проекта на швейцарската компания в България и като награда му връчи огромно швейцарско армейско ножче. От своя страна, шефът на R&M България подари на Ханс Хес златна българска монета с пожелание компанията да продължи да инвестира в иновативни проекти, както го е направила и в България. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас