Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
02 окт
2012
 
 

Софтуерната индустрия у нас генерира оборот от около 750 млн. лв. годишно

4558 прочитания

Констанца Григорова, Computerworld България

Софтуерната индустрия се развива с добри темпове, съобщи председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Георги Брашнаров на 2 октомври.

Цялата софтуерна индустрия в страната генерира приходи от продажби в размер на около 750 млн. лв. годишно, приблизително такива са и постъпленията от хардуер, а предполагаемата сума на годишните обороти за целия ИТ сектор от 1,5 млрд. лева, обявиха на събитието.

Георги Брашнаров“В много презентации говорим за дял на оборотите на технологичната индустрия от 10% от БВП, като тук включваме целия ИКТ сектор, включително и комуникациите. През последните две години комуникациите генерират около 2/3 от приходите в сектора, а една трета идва от ИТ бранша. От този ИТ сектор през годините отново 2/3 е приносът на хардуера, а една трета – софтуер и услуги. През последните години се наблюдава изравняване на оборотите и дяловете на постъпленията от хардуера и от софтуера и услугите достигат по 50%, поради затруднените продажби на хардуер, който се реализира само на местния пазар и поради доброто здраве на софтуерната индустрия, която има възможност да изнася продукцията си извън пределите на страната”, анализира Георги Брашнаров.

Приходите от продажби на софтуерни продукти и услуги се увеличават с 6 на сто през 2011 г. на годишна база, а повечето участници очакват възходящата тенденция да се запази и през 2012 година. Все пак, резултатите за 2010 г. спрямо 2009 г. бяха по-добри – ръстът бе 12%.

Това става ясно от четвъртото издание на годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия”, което беше представено от БАСКОМ на пресконференция в БТА на 2 октомври.

Проучването е изготвено в партньорство с консултантската компания GOPA Consultants и включва статистика за периода 2009 – 2011 г., както и прогнози за 2012 година. То е осъществено в периода март – април 2012 г., сред 40 компании, членуващи в БАСКОМ и Българската уеб асоциация (БУА), които създават общо около 240 млн. лв. оборот на година. Над три четвърти – 31 от участващите в него компании са с българска мажоритарна собственост.

Устойчивият ръст е генериран предимно от износ, като делът на износа през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването. През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. - 52 процента. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30% от целия износ).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас